Gazdaság

Irtsa ki a parlagfüvet, különben meg lesz büntetve!

parlagfu(210x140).jpg (Array)
parlagfu(210x140).jpg (Array)
Még messze a milliók életét megkeserítő, pokoli burjánzás, de az FM már most figyelmeztet: ideje megkezdeni a földek mentesítését.

A parlagfű ugyan még nem csírázik, viszont érdemes mindenkinek felkészülnie a parlagfű elleni védekezésre, a kormányzat elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel.

A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-ig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a bimbók kialakulását. A gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

Hozzátették, a parlagfű elleni védekezés leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszereinek kiválasztásában a gazdálkodók segítséget kaphatnak a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereitől, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarától.

Az FM közleménye szerint tavaly 164 civil szervezet 532 millió forint támogatást nyert eszközbeszerzésre a parlagfű elleni védekezéshez. A nyertes pályázóknak 2020-ig üzemeltetési kötelezettségük van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik