Gazdaság

GKI: papíron csökken a munkanélküliség, de valójában nagyobb lehet

A reáljövedelmek emelkedése miatt bővül a lakossági fogyasztás, de a beruházások visszaesnek.

Idén „statisztikailag” tovább csökken a munkanélküliség, a tavalyi 6,8 százalékról 6,5-re. A valódi munkanélküliség azonban 9 százalék körül lehet – hangzott el a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdai sajtótájékoztatóján.

Az intézet idén 2,3 százalékos gazdasági növekedést és 0,8 százalékos inflációt vár. Vértes András elnök-vezérigazgató elmondta: márciusi prognózisuk szerint a reáljövedelmek növekedése miatt 3 százalékkal bővül a lakossági fogyasztás, de a beruházások 5 százalékkal visszaesnek, főleg az uniós források csökkenése miatt. A kedvező egyensúlyi adatok ellenére, a lassuló GDP-bővülés mellett lemaradás jellemzi továbbra is a magyar gazdaságot a régiós országoktól.

Az előrejelzések szerint a mezőgazdaság, a pénzügyi tevékenység és az ingatlanügyletek kivételével minden ágazatban lassulás valószínűsíthető. Míg tavaly 7,5 százalék volt, idén 5,5 százalékos lesz az ipar bővülése. A lakáspolitikai intézkedések építőiparra gyakorolt hatása csak a második félévben lesz érzékelhető.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese elmondta: az ingatlanpiacon apró lépésekben elindult a növekedés. Tavaly 7600 új lakást adtak át, ami 9 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez képest, a kiadott új engedélyek száma viszont országosan 30, Budapesten 73 százalékkal nőtt. 2016-ban 10-12 ezer új lakás átadása várható, amit várhatóan komoly áremelkedés kísér majd.

A kisvállalati szektorban és a lakáshiteleknél várható a banki hitelállomány bővülése, összességében azonban nem várható hitelezési fordulat. A fő akadályt a vállalatok alacsony hitelkereslete jelenti. Kérdésre Vértes András elmondta: várható az ország felminősítése a befektetési kategóriába, de az kérdés, hogy a hitelminősítők ezt mikor lépik meg. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik