Gazdaság

Nem az EU, Orbán zúzza szét a cafeteria-rendszert, feleslegesen

Elég lett volna megnyitni a piacot.

A Figyelő úgy számol, gyakorlatilag egy több mint 300 milliárdos ágazatot szántana be a kormány egyik évről a másikra a cafeteria-rendszer megszüntetésével, miközben nem állja meg a helyét, hogy erre az Európai Unió miatt lenne szükség. A hetilapnak egy piaci szereplő azt mondta, sosem lehet tudni, mennyire reagál vehemensen a kormány, nem kizárt, hogy megszünteti az egészet. E szavakkal fogalmazta meg balsejtelmét néhány nappal azt követően, hogy február 23-án az Európai Bíróság kimondta: több ponton is ütközik a közösségi joggal a hazai rendszer két kulcseleme, az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya feltételrendszere.

Igaza lett, hiszen múlt héten a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitóján arról beszélt: az Európai Bizottság szétzúzta a magyar cafeteria-rendszert, azt az EU döntése miatt nem lehet fenntartani. Ezért „a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben, kezdjük azzal, hogy a cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítjük” – fogalmazott Orbán Viktor.

A Figyelő szerint azonban már az alaptétel is hamis, mert az Európai Bíróság egyáltalán nem fogalmazott meg mélyreható kritikát a magyar cafeteria-rendszerrel kapcsolatban. A testület eleve csak az Erzsébet-utalvánnyal és a SZÉP-kártyával foglalkozott, ezeknél sem kérdőjelezte meg magát a juttatást. A piac megnyitása mindkét esetben tökéletesen orvosolta volna a kifogásokat. Ehelyett megszüntetni az egész rendszert olyan, mintha az otthoni házipálinka-főzés adómentességének uniós elkaszálása után a kormány azt mondta volna: akkor inkább ne is készítsen senki pálinkát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik