Gazdaság

Elképesztő szupervasutat építenének Budapest és Pozsony között

Tíz perc alatt tenné meg az utat, de egyelőre hihetetlennek tűnik, hogy bármi is megvalósuljon belőle.

Hihetetlennek tűnő fejlesztésről számol be az amerikai Forbes: a lap szerint megállapodást írt alá a Hyperloop Transportation Technologies nevű cég a szlovák kormánnyal arról, hogy Budapest és Pozsony, valamint Pozsony és Bécs között építenék meg azt a szupergyors vasutat, amely egy vákuumcsőben 1220 km/órás sebességgel közlekedne. A szupervonat tíz perc alatt tenné meg a Pozsony-Budapest és nyolc perc alatt a Bécs-Pozsony utat, már ha lesz az egészből valami.

A vákuumvasút ötletgazdája az az Elon Musk, aki a Tesla elektromos autókkal és a SpaceX magán-űrvállalattal vált ismertté. Musk azóta kiszállt a projektből, amelyet mások mellett a Hyperloop Transportation Technologies igyekszik megvalósítani.

A szlovák gazdasági miniszter szerint az új közlekedési eszköz felgyorsítaná a határokon átívelő európai együttműködést. Azt azonban most még nem lehet látni, hogy lesz-e az egész tervből valami, ugyanakkor a Hyperloop Transportation Technologies nem tűnik komolytalan játékosnak – az AECOM mérnöki tervezőcéggel és a vákuumtechnológiában élen járó Oerlikonnal partnerek. Viszont az is megjegyzendő, hogy a projekten dolgozó több mint ötszáz ember nagy része vagy annak öröméért vállalja a munkát, hogy részese legyen egy korszakalkotó projektnek, vagy azért, hogy részesüljön a majdani bevételekből.

Los Angeles és San Francisco között a tervek szerint már 2018-ban megnyílik az első vákuumvasút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik