Gazdaság
This TV footage from the National Chinese Television channel shows North Korea's cooling tower seconds before its public demolition at Yongbyon nuclear complex on June 27, 2008.  North Korea blew up the cooling tower to symbolise the communist state's commitment to scrapping its nuclear programme. AFP PHOTO/CCTV/    RESTRICTED TO EDITORIAL USE / AFP / CCTV / AFP

Az oroszok szerint nem kell félni az atomerőműveiktől

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 18:40

Külföldi alapítványok pénzelik az orosz atomerőművet lejárató szervezetet, az aktivistájuk meg perben áll volt munkaadójával és csak kisebb szabálytalanságok voltat az építés alatt - közölte Roszenergoatom.
Korábban a témában:

Képzetlen munkásokkal, rossz anyagokkal és hagyag módon épül a Leningrád II. atomerőmű Oroszországban, Szentpétervár mellett – írta meg lapunk is a PM európai parlamenti képviselőjére hivatkozva. Jávor Benedek orosz környezetvédőket idézett, akik építési dokumentumokat szereztek meg, és az orosz vezetést kérik, hogy nézzen az építők kezére. Ez azért fontos, mert a tervezett Paks II.-nek a Leningrád II. a prototípusa.

Péntek délután aztán a célba vett Roszenergoatom is reagált a vádakra. Szerintük az egész építés a törvényeknek megfelelően zajlott, “egyetlen lényeges szabálysértés” sem történt. Hozzáteszik,

Kisebb szabálysértések előfordulnak, amelyek bármilyen más, nagy volumenű, több ezres dolgozói létszámot feltételező építkezés esetében is vannak. Ezeket regisztrálják és a szokásos rend szerint megszüntetik.

Az állami szervek is ellenőriznek, épp ők zártak ki az építkezésből egy alvállalkozót egy szabálytalansága miatt. Viktor Alejnyikovnak, a Leningrád II.-ről vádakat soroló volt alkalmazottnak a mondandójáról közölték, azokat semmilyen dokumentum nem támasztja alá.

Viktor Alejnyikov ezen a sajtóértekezleten maga is elismerte, hogy az általa ismertetett információk saját következtetéseit tükrözik csupán. A Roszenergoatom konszern egyébként ellenőrizte Viktor Alejnyikov kijelentéseit és az érintett berendezéseket és nem igazolódtak a nyilatkozatban foglalt állítások.

Alejnyikovról azt írják, konfliktusban áll volt munkaadójával, szóval mostani akciója bosszú is lehet. A környezetvédő szervezetről azt írják, külföldi alapítványok pénzelik, és nem először tesznek ilyen “hangzatos nyilatkozatokat”, amik nem is érdeklik a helyi sajtót (bár ez érdekes lenne, Oroszországban rendkívül szigorúan felügyelik a külföldi pénzelésű szervezeteket). A mostani sajtótájékoztatójukra is csekély volt az érdeklődést, az orosz sajtóban pedig nem kaptak figyelmet.

A Roszenergoatom végül azt a magyarázatot hozza fel, hogy nekik érdekük az atomerőművek biztonságos működése, hosz ők a megrendelők és üzemeltetők is, így ők a felelősek a Leningrád II. működéséért is.

(Borítóképünk illusztráció.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.