Gazdaság

Az orosz és az ukrán leányok húzták le az OTP tavalyi eredményét

Főleg az ukrán leánybank realizált veszteséget, 40,3 milliárd forinttal. Az orosz recesszió elsodorta a leány eredményét. Ezzel szemben főleg a bolgár részleg ért el kiemelkedő eredményt, a DSK Bank 52,5 milliárdos eredményt hozott 2015-ben a bankcsoportnak. 2%-os a növekedés.

120,2 milliárd forintos eredményt ért el az OTP Csoport 2015 során, ami 2%-os javulást jelent a 2014-es 118 milliárd forintos éves korrigált adózott eredményhez képest. A számviteli eredmény 63,2 milliárd forint lett a 2014-es időszak 102,3 milliárdos veszteségével szemben. A működési eredmény 13%-kal, míg a kockázati költségek 20%-kal csökkentek. Legnagyobb egyedi tétel a bankadó volt tavaly, majdnem 35 milliárd forintot fizetett be a bank a költségvetésbe (idén 16,1 milliárd forint lesz már csak az adó mértéke).

A legjobb eredményességgel a magyar és a bolgár operáció működtek. Az orosz és az ukrán banki részleg együttes működése összesen 60,3 milliárdos veszteséget termelt a csoportnak (Ukrajna, OBU: -40,3 milliárd forint, Oroszország, OBRU: -15,1 milliárd forint, Oroszország, Touch Bank: -4,8 milliárd forint), míg a közép-kelet-európai bankok szinte rendre inkább pozitív korrigált eredményeket értek el. (Az OTP jelen van Romániában, Horvátországban, Szlovákiában, Szerbiában és Montenegróban is – szerk.) 2016-ban már nem számít régiós veszteségre a csoport. Kivétel lehet ezek közül a Touch Bank, amellyel kapcsolatban Bencsik László  azt mondta, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság az orosz piaccal és az egyedi üzleti modell terjeszkedésével kapcsolatban (a Touch Bank alacsony működési költségű online bankmodell alapján működik 2015 óta Oroszországban).

A hazai nettó hitelállomány 2015 során tovább csökkent, ami nem optimális  sem a profit szempontjából, sem a nemzetgazdaság növekedés szempontjából

– emelte ki Bencsik. A nemteljesítő hitelek állománya kb. 15%-on áll.

A jó hír az, hogy a negyedik negyedévben már 1%-kal nőtt a hitelállomány a csoport egészében, és Magyarországon is növekedésnek indult a hitelállomány – ilyet rég nem láttunk

– tette hozzá a vezérigazgató-helyettes, bízva abban, hogy ez a folyamat folytatódik 2016 során is. A CSOK-kal kapcsolatban Bencsik arról tett említést, hogy 2016 során pozitív várakozásokkal tekint a folyamatra, hiszen már az első hónapok során sokan érdeklődtek a termékkel kapcsolatban. Ez az eredeti várakozásokkal szemben a keresletet és a hitelezés növekedését a múlt évhez képest várhatóan még inkább meg fogja dobni.

A csoport 2015 során 46,2 milliárd forintos összeget különített el osztalékfizetésre, amely az elmúlt évtized legnagyobb osztalékalapja: részvényenként 165 forintot jelenthet (a bank saját birtokban álló részvényeivel korrigálva ez 167 forintos osztalékot jelent majd részvényenként, de erről majd csak a 2016. április 15-re tervezett közgyűlést követően tudhatunk biztosat).

Olvasói sztorik