Gazdaság

Két számjegyű bővülést láthatunk a lízingpiacon

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 03. 03. 10:57

Növekedéssel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac, a tagvállalatok összesen 513 milliárd forintot helyeztek ki, ami 13,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A lízingpiaci szereplők szerint 2016-ban, ha lassabb tempóban is, de folytatódhat növekedés.
Korábban a témában:

A magyarországi lízingpiac növekedést könyvelhetett el 2015-ben. A finanszírozott összeg 513 milliárd forintra emelkedett, ami 13,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket – ismertette a Magyar Lízingszövetség a múlt évre vonatkozó adatokat. Jenei Viktor elnök azt is elmondta, hogy az 513 milliárd forintos finanszírozott összegen belül a termelőeszközök esetében 279 milliárd forintra rúgott az új kihelyezések értéke, ami 6,1 százalékos növekedésnek felel meg.

Az utolsó negyedév kiugró volt, közel 100 milliárd forintot tett ki a termelőeszközöknél a finanszírozott összeg

– fogalmazott az elnök. A teljes finanszírozott összegből az autó- és flottafinanszírozás 244 milliárddal részesedett, a teherautókra és buszokra 133 milliárd jutott, további 145 milliárd forintot pedig géplízingre fordították az ügyfelek. A fennmaradó összegből pedig ingatlanokat és egyéb eszközöket finanszíroztak a piaci szereplők. A növekedés a szerződések számában is látszik: a múlt évben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 80 285 darab szerződést kötöttek, ez pedig 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

A jegybanki hitelprogram is hozzájárult a lízingpiaci bővüléshez: összesen 136 milliárd forint új kihelyezésben játszott szerepet, ami a teljes piac 26 százalékának felel meg. A jegybanki hitelprogramon belül a géplízing aránya volt a legmagasabb, a 136 milliárd forint több mint fele, 76,88 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg ebben a szegmensben.

Ez azért fontos eredmény, mert a lízingcégek a jármű-finanszírozás mellett egyre nagyobb szerepet vállalnak a vállalkozások, azon belül is a kis- és középvállalkozások gépberuházásaiban, hogy ezáltal segítsék a szektor növekedését

– hangsúlyozta az elnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.