Üzleti tippek
Budapest, 2013. szeptember 7.
Autókereskedõ egy autót mutat egy érkelõdõnek a Fõvárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykõrösi úton 2013. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rákapcsolt a lízingpiac

24.hu
24.hu

2016. 02. 16. 12:44

Két számjegyű növekedéssel zárta a tavalyi évet a magyarországi lízingpiac.
Korábban a témában:

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 513 milliárd forintot helyeztek ki, ami 13,5 százalékos növekedés az előző évhez képest – összegezte Jenei Viktor, a szövetség elnöke a keddi sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan a szerződésszám 10 százalékkal nőtt. Az 513 milliárd forintos finanszírozott összegen belül a termelőeszközök esetében 279 milliárd forintra rúgott az új kihelyezések értéke, ami 6,1 százalékos növekedés.

Lévai Gábor főtitkár azt emelte ki, hogy a lízingpiaci szereplők szerint 2016-ban, ha lassabb tempóban is, de folytatódhat növekedés, elsősorban a kis- és középvállalkozások finanszírozási igényei miatt.

A teljes kezelt lízingportfólió (az elszámolásnak és egyes cégek belső átalakításának köszönhetően) jelentősen, 24 százalékkal 1088 milliárd forintra csökkent.Az újautó-értékesítésben 36 százalékkal bővült a lízingfinanszírozás, ami 26 százalékkal több szerződést jelentett. Eközben a használt autókra kötött szerződések száma 1 százalékkal csökkent, a kihelyezett összeg 11 százalékkal nőtt. Az autóportfólió 22 százalékkal csökkent, ami elsősorban az elszámolásnak tudható be.
Az utolsó negyedév kiugró volt, csaknem 100 milliárd forintot tett ki a termelőeszköz-finanszírozásra szerződött összeg. A teljes finanszírozott összegből az autó- és flottafinanszírozás 244 milliárd forinttal részesedett, a teherautókra és buszokra 133 milliárd forint jutott, további 145 milliárd forintot pedig géplízingre fordították az ügyfelek. A fennmaradó összegből ingatlanokat és egyéb eszközöket finanszíroztak a piaci szereplők.

Lévai Gábor elmondta: 2015-ben 18 százalékkal, 133 milliárd forintra nőtt a haszonjármű kihelyezés, ez 13 százalékkal több szerződést is jelentett. Ezen belül az új teherautók finanszírozása 4 százalékkal, 94 milliárd forintra bővült, és egy egyszeri tétel miatt jelentősen nőtt az új buszok finanszírozása, 3,6 milliárd forintról 18 milliárd forintra emelkedett.

A bővülésben szerepet játszott az Eximbank lízingprogramjában kihelyezett 14 milliárd forint, illetve az MNB növekedési hitelprogramjában kihelyezett mintegy 24 milliárd forint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.