Gazdaság

Alacsony bázisról, de tovább javult a magyar hitelfelvételi optimizmus

A Deloitte kutatása a lakosság bankrendszerhez, pénzügyi szokásokhoz hozzáállását vizsgálja, hitelezéssel, fogyasztással, megtakarításokkal foglalkozik. A friss számok szerint a hitelfelvétellel kapcsolatos optimizmus a 2008-as referencia évhez képest 2015-re ismét felfelé tart.
Korábban a témában:

A 2008-as kb. 30 pont feletti értékhez képest 2015 során 12,9 pont a hitelezési optimizmus értéke, de a 2012-es abszolút mélyponthoz képest ez már egy folytatólagos hozzáállás javulás. A fogyasztói költéssel és a lakossági megtakarításokkal kapcsolatos optimizmus kezd a „normális” szintre visszatérni. Általánosságban mindhárom jövedelem-felhasználási szegmensben optimista a jövőbeni várakozás, és 2016 elején még optimistább lehet a helyzet, hiszen a hitelezés mérőszámai pl. a CSOK bejelentése előtt kerültek felvételre, így ebben a szegmensben további, dinamizálódó optimizmusra lehet számítani.

A hitelfelvétellel kapcsolatosan a 2014-es stagnáló hangulathoz képest 2015 során már optimizmus mutatta jeleit. Alapvetően még mindig sok az elutasító válasz, hiszen a 2008-as válság nagyon mélyre törte a hitelfelvételi kedvet. Akik megégették magukat, vagy annak közelében jártak, természetesen őket vagy még mindig a hiteleik terhe nyomja, vagy éppenséggel kikerültek a hitelprobléma körből, de még most is kategorikusan elutasítják a hitelfelvételt. Azok száma tudott tavaly növekedni, akik nem vettek részt az elmúlt évek hitelezési folyamataiban és bátrabbak a jövőbeni beruházásaik kapcsán. Fontos hozzátenni, hogy ezen hitelfelvevők köre továbbra is nagyon lassan bővül. A forint alapú lakáshitel kihelyezési szintek 30 milliárd forint felett alakultak tavaly, és mintegy 70-80 ezer ember gondolta úgy, hogy egyértelműen bátrabban foghat hitelfelvételbe az elkövetkező 2016 során.

A lakáscélú és a fogyasztási hitelek egymás mellé tétele során az derül ki, hogy a lakáscélú jelzáloghitelek száma tud markánsan bővülni, és ehhez majd a CSOK még további növekedést hozhat a trendben. A fogyasztási hitelek körében a személyi hitelek viszik a prímet, a termékkör bővülési volumene közelíti a válság előtti szinteket, ugyanis 15-17 milliárd forintnyi kihelyezés történik havonta.

Javul a hitelfelvételi, megtakarítási és fogyasztási optimizmus.

A bankok könnyítik a feltételeket, és most a szektor annyira hitelezni szeretne, hogy nem lesz forrásoldali korlátja a kihelyezések lehetőségének. A bankok hitelezésből származó, fontos bevételi lába a válság óta nagyot esett, ha ezt nem tudja a szektor pótolni, akkor csapdába kerül, ezért a hitelkihelyezés kritikus szükségszerűség. Maguk a bankok fokozódó keresletre számítanak, és most úgy látják, hogy fokozódik az ügyfelek érdeklődése. Az új háztartási hitelek terhe és THM-je (Teljes Hiteldíj Mutató) csökkenni tudott az elmúlt években, a lakáshitelek esetében elérkeztünk az 5,5—5,7 százalékos piaci alapú jelzáloghitelekhez. A CSOK ehhez képest a 3,5% körüli kedvezményesnek mondott hitelei jelen pillanatban nem tűnnek túl nagy különbségnek, azonban mivel a CSOK 25 évre fixált kamatozású konstrukciót enged, ez a különbség később nagyobb lehet és a CSOK termékek felé tolhatja a mérleg nyelvét.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

347798 01: (NO ITALY, MAGAZINES PLEASE CALL) John F. Kennedy, Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy attend the "Brite Nite Whitney" Fundraising Gala March 9, 1999 at the Whitney Museum of American Art in New York City. July 16, 2000 marks the one-year anniversary of the plane crash off the coast of Martha's Vineyard in Massachusetts that killed Kennedy, his wife, and her sister Lauren Bessette. (Photo by Arnaldo Magnani/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.