Gazdaság

Jutalékverseny, adatbázisok: a két GVH rekord bírság háttérsztorija

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 02. 24. 15:46

Nemrég a Magyar Bankszövetség 4 milliárd forintos büntetést kapott, mert a tagok egy közös adatbázist üzemeltettek, aztán a MasterCardot bírságolta meg a hivatal 88 millió forintra, mert a bankközi jutalék árképzésével csökkent a már amúgy is meggyengült piaci verseny. Íme ezek háttere.

Rekord összegű, 4 milliárd forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Bankszövetségre. Egy közös adatbázist üzemeltettek a bankok BankAdat néven, és ezt találta versenyellenesnek a GVH. Az piaci adatcsere kérdéskörét Gönczöl Tündével, a Dentons ügyvédjével néztük meg részletesen. A szakember szerint az egyes iparági adatgyűjtések, amennyiben múltbéli értékesítési adatokat összegeznek, nem jogszerűtlenek, de amikor jövőbeli tervadatokat osztanak meg egymással a piaci szereplők, az legtöbbször bizonyosan versenytörvény ellen.

A GVH Versenytanácsa nemrég 88 millió forintos bírsággal sújtotta a MasterCardot. Az indoklás szerint olyan mértékűek voltak a MasterCard bankközi jutalékai, ami alkalmas volt arra, hogy egyetlen igazi versenytársát kiszorítsa a piacról. A háttérsztoriról kérdeztük a Dentons ügyvédi iroda ügyvédjét, Tóth Tihamért, aki a GVH Versenytanácsának elnöke, valamint a GVH elnökhelyettesi pozícióját töltötte be 2003 és 2009 között. A szakértő azt mondja, hogy nagyon összetett a bankközi jutalék képzés hatásának a háttere, és jelen esetben egy, már évek óta húzódó piaci ügyről van szó, amelyben a VISA már korábban „megadta magát” az európai uniós jognak, de a MasterCard „folytatta a harcot” és kivárta, hogy a Bizottság később jogsértésről hozzon döntést vele szemben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.