Gazdaság
kft (kft)

130 ezer kft.-t büntethetnek meg, ha nem lépnek időben

Országszerte még 129 295 kft.-nek kell a hátralévő három hétben megemelnie a törzstőkéjét, ebből 52 615 cég fővárosi. A tanácsadócégek vannak leginkább elmaradva a törzstőke-emeléssel.
Korábban a témában:

A ceginfo.hu közleményében emlékeztet arra, hogy a korlátolt felelősségű társaságoknak, amennyiben törzstőkéjük nem éri el a 3 millió forintot, legkésőbb március 15-ig fel kell emelniük erre a szintre az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint.

A ceginfo.hu adatbázisa szerint a február 22-i adatok alapján a fővárosban 52 615 cég még nem emelt törzstőkét. Jelentős elmaradás tapasztalható a Pest megyei (21 458) és a Bács-Kiskun megyei (4816) vállalkozások esetében is. A legkevesebb törzstőke-emelésre váró céget Tolna megyében (1513 cég) és Nógrád megyében (1073) lehet találni.

Akik leginkább lemaradásban vannak

Tevékenységi körök szerint vizsgálva, a tanácsadással foglalkozó cégek állnak a legrosszabbul, közülük 5925 február 22-éig nem emelte meg a törzstőkéjét. Erős elmaradásban vannak a számviteli, könyvvizsgálói (4483) és a vendéglátóipari tevékenységet (4389) folytató vállalkozások is. Jelentősen érintettek az építőipari kivitelezéssel foglalkozó kft.-k (4375), valamint a közúti áruszállítással és mérnöki tevékenységgel, műszaki tanácsadással foglalkozó cégek is, az utóbbi két főtevékenységet folytatók közül 5624 nem emelte meg idáig a törzstőkéjét. Az országosan érintett 129 295 cég 22 százaléka a felsorolt hét főtevékenységet folytatja.

Vannak olyan cégek, amelyeknek a tőkéjéhez kevés hiányzik a szabályos működéshez, például egy budapesti cégnek csak 100 ezer, egy ceglédi kft.-nek pedig 80 ezer forintot kell előteremtenie, hogy törzsőkéje elérje a 3 milliót. Ám rájuk is vonatkozik az általános szabály, így amennyiben nem történik meg a tőkeemelés, az törvényességi felügyeleti eljáráshoz és végső soron akár a cég kényszertörléséhez is vezethet – hívja fel a figyelmet a ceginfo.hu.

Pénzbírságot kaphatnak, akik nem lépnek időben

Eperjesi Zoltán, a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának vezetőhelyettese korábban az MTI-nek elmondta, a tőkekövetelményt nem teljesítő cégek ellen törvényességi felügyeleti eljárás indítható. A kft.-k a fokozatosság elvét betartva előbb felhívásra, majd 100 ezertől 10 millió forintig terjedő, mérlegeléssel megállapított pénzbírságra számíthatnak. Ha mindez eredménytelen marad, végső esetben megszüntethetik a jogsértő módon működő céget.

A cégbíróság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvényi előírások elmulasztása miatti szankciók nemcsak a cégeket, hanem közvetlenül a törvényes képviselőiket is sújthatják. Például, aki tartozást maga után hagyó, kényszertörléssel megszűnt cégben volt vezető tisztségviselő vagy többségi tulajdonos, öt évre eltiltják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől, egyszemélyes társaság alapításától.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

orvos (ápoló, nővér, )
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.