Gazdaság

Megint bajban a Pápai Hús, sokkal tartozik a beszállítóknak

Pápai hús (pápai hús)
Pápai hús (pápai hús)

A felszámolás alatt lévő Pápai Hús Kft. nem fizette ki a beszállító kistermelőket, és közölték velük, hogy erre ne is számítsanak – írta a Magyar Nemzet. Van olyan termelő, akinek 11 millió forinttal tartoznak – értesült a lap. Érdeklődésük nyomán előbb 250 millió forintos, később már 900 millió forint körüli termelői tartozásról számoltak be informátoraik. Ezt azonban a felszámoló a lapnak nem erősítette meg.

A cég egyébként 60-70 százalékos kapacitással működik, eddig tudta fizetni a dolgozók bérét, felkészültek a húsvétra is, az állattartó telepek is rendben üzemelnek.

A beszállítóknak azonban nem tudtak fizetni. Az érintettek a korábban beígért segítséget várják. Annyit tudni, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a csekély összegű, úgynevezett de minimis támogatással segítene a termelőknek. Ez azonban csak részben enyhítheti a károkat (4,1 millió forint lehet termelőnként). Sokaknál pedig szóba sem jöhet, mert őket legutóbb is így kompenzálták. És három éven belül nem lehet a maximális keretösszegnél többet igénybe venni a de minimis támogatásból.

A cég még 2013-ban menekült csődbe, aztán a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté minősítette át, és több helyről is kaptak segítséget. Szakértők szerint az újabb lejtmenet a kormányváltás utáni különadókkal kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik