A baromfi ára jelentősen csökkent a sertésáfa-csökkentés miatt – írtuk csütörtökön. A csökkenésben az játszott közre, hogy az emberek elkezdték az olcsóbb sertéshúst venni a csirke helyett, amit csak az árak csökkentésével tudtak kompenzálni a baromfitartók.
Jön az áfacsalt baromfi
Annyira leestek az élőbaromfi árak, hogy a cégünk decemberben felfüggesztette a brojlercsirke-hízlalást
– mondta a 24.hu-nak Kollár Csaba, a baromfiágazatban meghatározó Mizsetáp Kft. tulajdonosa. Az agrárvállalkozó szerint azért estek az árak, mert a sertésáfa-csökkenés miatt a fogyasztók nagyon gyorsan áttértek a sertéshúsra, illetve, akik eddig áfacsalt sertésben utaztak, a meglévő mellé most felvették a palettára az áfacsalt baromfit is.
A Mizsetápnak van olyan csirkevágóhíd partnere, amely abbahagyta a hazai termelőktől vásárolt csirkefeldolgozást, és inkább áfacsalós importból darabol, dolgoz fel csirkét, majd értékesít konyháknak, boltoknak
– mondta a 24.hu-nak Kollár Csaba.
Mit lehet tenni?
A baromfihús-piac gyors átrendeződését, illetve azt, hogy az áfacsalók áttértek a sertésről a baromfira, más termelők is megerősítették lapunknak. Ahogy egyikük fogalmazott, a
zsiványok ugyanúgy szlovák, lengyel bejegyzésű cégeiken keresztül utaztatják az árut, és ugyanúgy nem fizetik be itthon az áfát, mint korábban
Az áfacsalt baromfit ugyanúgy ki lehetne szűrni a piacról, mint az áfacsalt sertést
– mondta a 24.hu-nak id. Bárány László, a baromfiágazatban piacvezető Mastergoods Kft. ügyvezetője. Ehhez mindössze három egyszerű, adminisztratív intézkedés kellene, amit már évek óta javasolnak a kormánynak. Ezek a következők:
- Csak olyan cég kereskedhessen csirkével, amelynek bejelentett telephelye van, ahol lehet ellenőrizni a tevékenységüket.
- Élelmiszert csak számlával lehessen kísérni, és nem szállítólevéllel.
- Akit egyszer rajtakaptak az áfacsaláson, nem alapíthatna új céget más néven.
Európában is túltermelés van
Bárány László hangsúlyozta: egész Európában túltermelés van csirkéből, ez is oka a hazai termelők bevételcsökkenésének, amellett, hogy a magyar piacot az olcsó, áfacsalt baromfi is torzítja. A Master Good januári árbevételét is érzékenyen érintette a baromfi árcsökkenés, bár ezt jelentősen ellensúlyozta, hogy a cég 70 százalékban külföldre szállít.
A helyettesítő hústermékeknél is ugyanolyan áfakulcsot kellene alkalmazni, feltéve, ha nem szeretné a kormány a sertésszektort a baromfi rovására előnyben részesíteni
– mondta Kollár.
Mégis emelkedni fog a sertés ára?
Bárány ugyanakkor úgy vélte, a kormányzat nélkül is konszolidálódni fog a helyzet. Bár jelenleg a Mastergoods kevesebbért értékesíti a feldolgozott pecsenyecombot, mint amennyiért megveszik az élőcsirkét, szerinte a piac hamarosan megoldja ezt is.
Úgy vélem, a sertéshús ára fel fog menni Európában 6-10 hónapon belül, és ez hatással lesz a hazai baromfiárakra is. Addig viszont rengeteg veszteség fogja érni mind a feldolgozó szektort, mind az élőállat termelőket is
A kisebbek azért tönkremehetnek
Abban a megkérdezettek egyetértettek, hogy két út áll a baromfiágazat előtt. Vagy újra lesz kellő fogyasztói kereslet a baromfihúsra, azaz például enyhül az olcsóbbá vált, és a „frissen agyonreklámozott sertéshús slágere”, vagy jobban kiegyenlítődik az áfa-különbség a húsfélék között, de leginkább „mindkettő kellene és azonnal”, fogalmazott Kollár.