Gazdaság

1500 milliárd forintba kerültek az államosítások, és még nincs vége

Lázár János múlt heti hódmezővásárhelyi lakossági fórumán az energetika (gáz, áram, távfűtés) mellett az ivó- és szennyvízszolgáltatást, a hulladékkezelést, valamint a közétkeztetést sorolta abba a körbe, amelynél az a kormány célja, hogy a szolgáltatásokat az állam biztosítsa, nonprofit jelleggel. Ha ezeken a területeken magáncég akar működni, tudomásul kell vennie, hogy a lakosság kiszolgálásán nem termelhet nyereséget – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormányzati rezsinaptárral azonban valami probléma adódhatott, az állami közműholding ugyanis lekéste saját tervezett árampiaci rajtját. Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) az eredeti elképzelések szerint idén januárban kezdte volna meg a tevékenységét a villamosenergia-szektorban. Ennek érdekében tavaly májusban egy szándéknyilatkozatot is aláírtak az Elmű-Émász néhány érdekeltségének megvásárlásáról – emlékeztetett a Figyelő.

A késlekedésre ágazati körökből több lehetséges magyarázatot is hallottak. Az egyik szerint a kormányzati szándék hiányzik az ENKSZ erősítéséhez. Most e nélkül is van elég komoly téma a kabinet asztalán, és nem szeretnék, ha a rezsisztori újabb sikereit elnyomná a médiazaj. Azaz egyszerűen az időzítés lenne rossz, egy alkalmasabb időpontra várnak. A folyamatot tulajdonképpen bármikor fel lehet pörgetni: mivel minden adott az Elmű-Émász-érdekeltségek megvásárlásához, a szükséges kormánydöntés megszületését követően akár heteken belül le lehetne zárni a dolgot – véli a lap.

Lázár felsorolásában egyébként a közétkeztetés az igazi meglepetés, korábban nem volt szó róla ebben az összefüggésben. Ez egy évi legalább 300 milliárd forintos forgalmat produkáló piac, s valószínűleg nemigen jön szóba klasszikus állami vásárlás. Az általunk megkérdezett cégvezetők arra figyelmeztetnek, hogy ennek a lépésnek az anyagi fedezetét aligha tudná megteremteni. Sok önkormányzat ugyanis hosszú távú kötelezettséget vállalt.

Az eheti Figyelőben további részletek mellett megtalálja azt a táblázatot is, hogy az állam milyen cégekre költött el több mint 1500 milliárd forintot.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik