Gazdaság

Oroszok smúzoltak a MÁV-val Záhonynál

A nagy cél, amiben több ország is részt vesz, a Transzszibériai Vasút jobb kihasználása teherszállításra. Záhony szeretne ezen útvonalon megkerülhetetlen ponttá válni.

A MÁV Zrt. meghívására a záhonyi térségbe látogatott a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT) és az Oroszországi Vasutak (RZD) delegációja február 10-11-én, a közös munkacsoport ülésén bemutatták a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Záhony-Port Zrt. által 2015-ben bejegyzett vámszabadterületben rejlő gazdasági lehetőségeket – közölte a MÁV pénteken.

A küldöttség felkereste a Záhony Térségi Logisztikai Klaszter tagvállalatait, így a Záhony-Port és a Transit Group telephelyeit is. A terepszemlén az orosz és ukrán szállítmányozó társaságok vezetői megismerhették a térség átrakási és logisztikai potenciálját.

A TSZKT-t 20 évvel ezelőtt alapították Moszkvában, határozatlan időre bejegyzett, nem kereskedelmi célú nemzetközi szervezetként. Fő céljai között szerepel a tranzit- és külkereskedelmi áruk transzszibériai fővonalra terelése, a nemzetközi vasúti árufuvarozásokban résztvevők tevékenységének koordinálása az érintett országok közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért.

A szervezet 100 tagot számlál 23 országból, a mindenkori elnök az Oroszországi Vasutak (RZD) elnöke, jelenleg Oleg Belozerov. Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója 2013-2015 között töltötte be a szervezet elnök-helyettesi pozícióját. A MÁV Zrt. 1996 óta részt vesz a tanács munkájában – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik