Gazdaság

Túlbuzgó olaszokon röhögnek az iráni internetezők

Róháni elnök, na meg az eurómilliárdok tiszteletére eltakarták a meztelen szobrokat a római múzeumokban.

Korábban mi is megírtuk, hogy Rómában igyekeztek a lehető leginkább kedvében járni az iráni elnöknek, miután eurómilliárdokat remélnek az európai cégek attól, hogy feloldották a közel-keleti országgal szembeni gazdasági büntetőintézkedéseket. Hasszán Róháni a héten európai országokba látogat, Rómában kifejezett kérése volt, hogy látni szeretné az ókori műemlékeket, a Capitoliumban azonban eltakarták látogatásakor a meztelen testeket ábrázoló szobrokat, hogy ne sértsék meg a vallási előírásokat.

Mindezt maguk az iráni netezők is rendkívül viccesnek találták, mémáradatot indítottak el a gúnyos „Veszélyben az iszlám” szlogennel, ironikusan megköszönve az olaszoknak, hogy segítenek megmenteni a vallásukat. A képek egy részén felöltöztetve láthatóak ikonikus európai műalkotások, még Mona Lisára is csadort adtak. Olyan montázs is terjed, melyen a szobrokat elfedő paravánon az iráni internetezők által jól ismert, cenzúrázott weboldalakon megjelenő üzenet látható.

Vannak, akik kevésbé humorosan fogják fel a történteket, egy twitterező azt írta: „nem tudom, hogy a szobrok eltakarásával a mi nemzetünket bántották-e meg jobban, vagy az olaszokat”. Sőt, maguk az irániak bírálták az olaszokat azért, hogy feladták kulturális örökségüket, hogy megfeleljenek az iráni elvárásoknak. Többen emlékeztettek arra is, hogy Iránnak a történtekhez nincs köze, mindez az olaszok saját döntése volt, egy netező pedig megjegyezte, hogy azon se lepődött volna meg, ha összetörik a szobrokat, annak fényében, hogy Róháni látogatása során elképesztő összegű, 17 milliárd eurónyi szerződést kötöttek meg iráni és olasz cégek között. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik