Nagyvilág

Eltakarták a meztelen szobrokat az iráni elnök római látogatásán

Nem hiába az igyekezet, Róháni eurómilliárdos üzleteket hozhat európai látogatása alkalmával.

Spanyolfallal vették körbe a meztelen testeket ábrázoló szobrokat a római ókori gyűjteményeket bemutató múzeumokban Hasszán Róháni iráni elnök látogatásán. A kiállításokon Matteo Renzi olasz miniszterelnök kísérte végig a termeken Róhánit, aki először látogatott Rómába és kifejezetten látni kívánta az ókori gyűjteményt, a muszlim látogató iránti tisztelet jeleként azonban eltakarták a vallási szempontból kifogásolható szobrokat, így a Capitoliumi Vénuszt, a meztelen Apollónt és a szintén fedetlen Hercules-szobrot is.

Szinte csak a mellszobrok maradtak láthatóak a múzeumban, mivel az ókori alkotások többsége a test szépségét ábrázolja. Az iráni elnök római találkozóin bort sem szolgáltak fel, és a kézfogás is elmaradt az iráni delegáció tagjaival.

A különös előzékenységhez az is hozzájárul, hogy Irán hatalmas piaci lehetőségeket rejt az európai országok számára, miután feloldották az atomprogram miatti büntetőintézkedéseket. Róháni európai látogatásán például nem kevesebb, mint 114 repülőgép vásárlására szerződhet Irán az Airbusszal, mivel a szankciók miatt elöregedett az ország flottája, a következő években ötszáz gépet kell cserélni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik