Gazdaság

Nyitva hagyott hátsó ajtó: 91 milliárd landolt az állami pénzmosoda számláin

pénzmosás, pénzmosoda (Array)
pénzmosás, pénzmosoda (Array)

Megtette hatását a tavaly nyári jogszabály-módosítás, amelynek nyomán megugrott az állami adóamnesztiát kínáló program népszerűsége. A stabilitás számlákon már több mint 91 milliárd forint landolt, és 1330 bűnbánó adócsaló élt a lehetőséggel – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mint írják, csak tavaly 720 magyar hozta haza éveken át eltitkolt vagyonát valamelyik adóparadicsomból vagy helyezte el frissen szerzett jövedelmét smsz-számlákon, 53,3 milliárd forint értékben.

Utóbbi érték 40 százalékkal magasabb, mint a 2014-es szám. Ebben az is közrejátszhat, hogy tavaly nyáron egy törvénymódosítással lehetővé tették, hogy már egy év után, tízszázalékos járulékfizetés mellett legalizálni lehessen a korábban be nem vallott jövedelmeket, korábban ehhez legalább négy évig a számlán kellett tartani a pénzt.

Túlságosan csábító

A lap felhívja a figyelmet: az, hogy a gyakorlatban egy év után, 10 százalékos adó megfizetését követően bárki tisztára moshatja az adózatlan jövedelmét, egyrészt arra ösztönzi a csalókat, hogy hazahozzák külföldön rejtegetett vagyonukat, másrészt viszont rossz üzenetet hordoz a magyar vállalkozók szempontjából. A nagylelkű lehetőség ugyanis adóelkerülésre csábíthat.

Egy lehetséges forgatókönyvet is felvázolnak:  a 27 százalékos áfa és az élőmunkát terhelő 50 százalékos magyar adóék mellett könnyen elképzelhető, hogy sokan inkább zsebbe kérik a munkáért járó összeget, majd a megtakarítási számlán egy év után legalizálják.

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik