Gazdaság

Ingatlanpiaci lufi lehet a CSOK vége

A kereslet felnyomhatja az árakat, de mire beindul az építőipar, már nem kell a lakás.

Néhány éven belül ingatlanpiaci lufi alakulhat ki a CSOK miatt, mert mire felpörögne a lakásépítés, lecsenghet a kereslet – derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet tanulmányából. A 444 által idézett dokumentum szerint szakemberhiány miatt csak évi 15-20 ezer új lakás épülhet, ezek is csak néhány év múlva érkeznek meg a piacra.

Az új lakások megépítéséig a program a hiány előidézésével mesterségesen felnyomja az árakat – állapították meg. Ezt a befektetési céllal ingatlant vásárló spekulánsok remekül kihasználhatják. Ugyanakkor mire tényleg beindulna az építőipar, egészen hirtelen lehet a kereslet kiesése.

A felpörgő lakásépítésekben 80-85 ezer embert foglalkoztathatnak majd, de csak 13-14 százalékuk lesz szakképzetlen, vagyis a képesítés nélküli munkanélküliek és közmunkások száma csak tízezerrel csökkenhet. A piacon most elérhető 33 ezer szakmunkást viszont jobb bérekkel tudja felszívni a munkaerőpiac.

A program miatt idén 52, jövőre 67, utána 85, 104, majd 113 milliárd forinttal romlik a költségvetés nettó egyenlege. Egy létrehozott munkahely évi 700 ezer forintba fog kerülni az adófizetőknek, de olyan szakmákban, ahol egyébként is nagy a kereslet. A hitelekre nyújtott kamattámogatás néhány év múlva elérheti az évi 30 milliárd forintot, várhatóan másfél évtizedes futamidővel, tehát ez sokáig terheli majd a költségvetést.

A program hatásaként a GDP 0,7 százalékkal, nagyjából 230-240 milliárd forinttal nőhet, ha megépül évi 15 ezer új lakás. A program kifutása után viszont ugyanennyivel visszaeshet a GDP.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik