Gazdaság

Körvonalazódik egy harc Pamela Anderson és Fidesz között

Pamela Anderson (Pamela Anderson, szexi)
Pamela Anderson (Pamela Anderson, szexi)
Állatvédelmi kontra gazdasági és gasztronómiai érvek csapnak össze.

A hízott kacsa- és libamáj fogyasztása ellen szólalt fel a francia parlamentben Pamela Anderson, a Baywatch egykori csillaga. A kanadai születésű 48 éves állatvédő aktivistát egy zöldpárti képviselő, Laurence Abeille hívta meg, mert pártja – mint állatkínzást – betiltatná a libatömést Franciaországban. Pamela Anderson felszólította a franciákat, hogy ne egyenek hízott libamáját, hagyjanak fel ezzel a “kegyetlen luxussal”, amely évente 80 millió szárnyasnak okoz “szörnyű kínokat”.

Mint mondta, együtt érez “azzal a sok franciával”, akiben szégyent és szomorúságot kelt “e nagyon társaságkedvelő madarak kínlódása”. A liba- és kacsatömés betiltásának Franciaországban semmi esélye, mert a Zöldeken kívül egyetlen más parlamenti erő sem támogatja – írta a Reuters. A hízott libamáj a világhírű francia konyha elengedhetetlen eleme, tíz éve az ország gasztronómiai kulturális örökségének részévé nyilvánították. Franciaországban évente 20 ezer tonna hízott májat állítanak elő, az iparág 100 ezer embernek ad munkát.

Kiállás a libamáj mellett

A szakszerű és kíméletes libatömés az uniós szabályozás értelmében jogszerűen folytatható minden tagállamban, így Magyarországon is. Ezt az Európai Bizottság is elismeri. A 2013 őszén hungarikummá nyilvánított hízott libamájból Magyarországon évente mintegy kétezer tonnát állít elő. 70-80 százalékát külföldön értékesítik.

Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője a minap Brüsszelben, az Európai Libamáj Szövetség találkozóján azt mondta, a libamáj melletti kiállással egy magyar nemzeti értéket és a libatenyésztéssel foglalkozó mintegy 20 ezer ember munkáját lehet megvédeni az indokolatlan támadásokkal szemben. „A libamáj barátai” nevű kezdeményezést tavaly éppen francia és magyar EP-képviselők indították el. Egyre többen támogatják, számos belga, spanyol, német, francia, bolgár, román és magyar képviselő csatlakozott hozzá.

Több libamájat a magyaroknak!

Erdős Norbert szerint a libamáj az Európa kulturális sokszínűségét is biztosító Lisszaboni Szerződés védelme alatt áll és azon túl, hogy nemzeti érték, fontos exportcikk.

Exportunk értéke évente mintegy 40 millió euró, azaz 10-11 milliárd forint értékben viszünk ki libatermékeket, túlnyomó részben májat.

„A libamáj barátai” találkozón többen kiemelték, hogy a libamáj meghatározó az európai gasztronómiában, Erdős Norbert pedig arról beszélt, azt szeretné, ha a libamáj újra az őt megillető helyre kerülne a magyar konyhaművészetben. Több olyan rendezvény kellene, ahol a hagyományosan elkészített libamájat lehet népszerűsíteni mind hazai, mind nemzetközi szinten. Bár a szakszerű libatömést az EU engedélyezi, több tagállamban, így Ausztriában törvény tiltja, mondván, az állatkínzás. Négy éve Kalifornia betiltotta a hízott libamáj előállítását, árusítását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik