Gazdaság

Konyecet mondtak az oroszok a Déli Áramlatnak

Egy olyan szerződést bontott fel a Gazprom, amit a Fekete-tenger alatt a terv szerint gázvezetéket építő céggel kötött.

A Gazprom felbontotta a Déli Áramlatról szóló megállapodást – közölte az orosz gázipari nagyvállalat szerdán. A tervek szerint 15,5 milliárd euróba kerülő projektben évi 67 milliárd köbméter orosz földgáz jutott volna Európába. A vezeték egy 931 kilométer hosszú szakasza a Fekete-tenger alatt hózódott volna. E szakaszt a South Stream Transport építtette és működtette volna.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 december elején Törökországban jelentette be, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását. Néhány héttel később, 2014 végén a Gazprom azt közölte, hogy kivásárolja európai partnereinek részesedését a leállított Déli Áramlat projektben.

A South Stream Transport holdingban 20 százalékos részesedése volt az olasz ENI-nek, 15 százalékos a német BASF-hez tartozó Wintershallnak és 15 százaléka a francia EDF-nek. A fennmaradó 50 százalék eddig is a Gazpromé volt. Az orosz cég szerdán a száz százalékban saját tulajdonában lévő South Stream Transport céggel bontotta fel a szerződést. Korábban szó volt arról, hogy a South Stream Transport aktíváinak egy részét a Török Áramlat építésekor felhasználják, de ezt felfüggesztették – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik