A lényeg, hogy nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és
Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, vagyis ezek továbbra is 27 százalékos áfa alá tartoznak. Úgy mint:
- fej és annak részei( fül, orr)
- köröm és a láb, mely a csülköt nem tartalmazza
- farok
- szív
- nyelv
- rekeszizom
- nagy cseplesz
- nyak
- csecsemőmirigy
- máj
- vese
- tüdő
- velő
- húsos csont (amely főként csontot tartalmaz)
Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre ( májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály.
Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa.
A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.