Gazdaság

A rezsicsökkentő csodafegyvert mégsem vetik be

rezsicsökkentés (Array)
rezsicsökkentés (Array)

A Miniszterelnökség elvetette azt a rezsicsökkentő tervét, hogy a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. évi 20 milliárd forintos befizetését elvonja a nukleáris alapból, és a rezsicsökkentés finanszírozására fordítsa – tudta meg a Napi.hu.

Az államháztartáson belül működő Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (KNPA) egyébként 1998 óta működik. Az alapba a működő rektorok üzemeltetői éves díjat fizetnek, így spórolva a  majdani bezárásra, illetve pl. az időközben esedékessé váló hulladéktárolók építésére. A legnagyobb befizető MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Erre jött tavaly októberben a kormányzati ötlet, hogy ezt a befizetést függesszék fel, és inkább fordítsák a rezsicsökkentés finanszírozására. Illetve a kormányzat szerint nem kormányzati elképzelés volt, csupán egy miniszterelnökségi tanulmány készült, és szakmai vita folyt a felvetésről.

Lényeg a lényeg: úgy tűnik, nem lesz semmi a rezsicsökkentő csodafegyver bevetéséből. Az ugyanis az erőmű 1650 milliárdos bezárási költségének fedezetét veszélyezettné – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik