Gazdaság

Kisvárosnyi embert rúg ki a GE

General-Electric-logo(210x140).jpg (general electric, logo, )
General-Electric-logo(210x140).jpg (general electric, logo, )
Nagy leépítéseket tervez Európában a General Electric, ami akár magyar munkásokat is érinthet.

Két év alatt 6500 munkahelyet fog megszüntetni a General Electric (GE) Európában – írja az Index. A GE-nek komoly magyarországi érdekeltségei vannak, így előfordulhat, hogy az összesen 35 ezer európai munkavállalóból magyarok is az elbocsátás sorsára jutnak. A cég nem válaszolt még az Index kérdéseire ezzel kapcsolatban.

Annyit tudni, hogy a 9000 francia munkásból 765-öt távolít el, kedden szóltak a szakszervezeteknek is, szerdán kezdődnek a tárgyalások. Eközben a cég fenntartja, amit az Alstom erőművi és áramelosztó üzletágának megvételekor ígért, hogy ezer új munkahelyet is teremt.

Németországban 1700, Svájcban 1300 embert rúghatnak ki, de azt a francia értesülést nem erősítették meg, hogy összesen akár tízezer embert is leépíthetnek. A GE szerkezetátalakítása amúgy az egész világon szétszórt összes érdekeltségét érinti.

Ennek része, hogy eladta a nyereséges pénzügyi üzletágát, a GE Capitalt, leépíti ingatlanbefektetéseit, és abszolút a gyártásra koncentrál. A cél, hogy 2018-ra a bevételek 90 százaléka a repüléstechnikai, energiaipari és vízkezeléssel kapcsolatos termékeinek értékesítéseiből jön majd. 2013-ban még csak a bevétel 50 százalékát produkálták e termékek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik