Gazdaság
Budapest, 2016. január 2.
Biztonsági őrök a Mahir Cityposter Kft. egyik hirdetőoszlopa mellett a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. A fővárosi közútkezelő megbízásából megkezdték a társaság hirdetőoszlopainak lebontását.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Oszlopháború – nem hagyja magát Simicska cége

24.hu
24.hu

2016. 01. 11. 12:54

Korábban a témában:

A Mahir Cityposter Kft. újra ideiglenes intézkedést kért a hirdetőoszlopok bontásának leállítására és az eredeti állapot helyreállításának elrendelésére a cég és a Fővárosi Önkormányzat közötti per első tárgyalási napján, hétfőn, mert a Mahir szerint az általuk szakszerűtlennek tartott oszlopbontás miatt új helyzet állt elő a köztük és a főváros közötti jogvitában.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumában zajló perben – amely a főváros és a Mahir közötti területhasználati szerződés felmondása miatt zajlik – a bíróság korábban már elutasított hasonló Mahir-kérelmet.

Az előzmények

A beadványok ismertetésekor elhangzott, hogy a főváros 2006-ban írt ki pályázatot közterületi reklámhordozók telepítésére, amelyet a Mahir nyert el, és a szerződési feltételeket a főváros szabta meg. A szerződésben 621 plusz 51 hirdetőoszlop felállítása szerepelt, továbbá internetszolgáltató és a levegő minőségét jelző oszlopokat is fel kellett szerelnie a Mahirnek. Az internetes oszlopok számát a bíró – a szerződés alapján – 25-ben jelölte meg, míg a főváros jogi képviselője 40 oszlopról beszélt a tárgyaláson. A levegő minőségét jelző oszlopok száma – egybehangzóan – 5 volt.

A Fővárosi Önkormányzat múlt év őszén rendkívüli felmondással vetett véget a szerződésnek. A felmondási okok között szerepelt, hogy a Mahir nem a szerződésben meghatározott helyszíneken és számban helyezte el az oszlopokat, illetve a légszennyezésmérők nem a helyi levegő minőségét, hanem a szaktárca által mért adatokat közvetítették. További kifogás volt az, hogy az internetet szolgáltató oszlopok csak wifi-jeleket sugároznak – hangzott el.

A Mahir szerint szakszerűtlen a bontás

Magyar György, a Mahir jogi képviselője arról beszélt, hogy szerződést felmondani csak annak megsértése, illetve jogszabálysértés miatt lehet. A főváros viszont saját rendeletére hivatkozik, amely 2013-ban, tehát a szerződés megkötése után született, és mindössze arról szól, hogy miképpen lehet területhasználatot adni egy vállalkozásnak – tette hozzá. A főváros jogi képviselői erre úgy reagáltak, hogy 2006-ban is hatályban volt egy hasonló rendelet, amely szó szerint tartalmazta a későbbi rendeletből idézett szöveget, amely szerint felmondható a szerződés.

A Mahir szakszerűtlennek tartja az oszlopok bontását, amit a főváros vitat. Az oszlopok bontása miatt eddig – 120 lebontott oszloppal számolva – 6-60 millió forint kárt okozott a Mahirnek. Egy új oszlop ára nettó 700 ezer forint. A hirdetők sorra mondják fel a Mahirrel kötött szerződéseiket, ebből eddig nettó 250 millió forint a kár. A lebontott 120 oszlop tavalyi árbevétele 44 millió forint volt. Az összes oszlopra számolva a bevételkiesés évi 364 millió forint. A szerződésből hátra lévő 15 évre a Mahir kára 5,5-17 milliárd forintra tehető, de a veszteséget még pontosítani fogja a cég – mondta a jogi képviselő.

A hvg szerint több százmilliót fizethet a főváros a simicskátlanításért. A Mahirnál ugyanis több százmilliós kártérítéssel fenyegetőztek, ami csak nőhet, ha folytatja az önkormányzat a bontást.

Folyt.köv.

A bíró közölte, hogy a kért döntés sürgősségével egyetért, és a most átadott dokumentumok tanulmányozása után meg is hozza a döntését, mégpedig a felek újabb meghallgatása nélkül teszi ezt. Magát az ügyet a haszonbérlet és a dologbérlet szabályai szerint bírálja majd el.
A következő tárgyalási nap március elsején lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.