Gazdaság

Mutatjuk, mennyi pénz van a magyar könnyűzenében

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 01. 11. 11:07

Hogy mekkora biznisz a magyar könnyűzene? Nehéz kérdés, minden esetre több összetevőt kell vizsgálnunk. Ne fogja vissza magát, aki zenésznek készül, de jobb, ha tisztában van az alábbi dolgokkal - körkép a zeneiparról.

Van a szerzői és van az előadóművészeti jogdíj. Az előbbi a dalok szerzőit, illetve szövegíróit, az utóbbi a zeneszámok előadóit illeti meg. Nem kizárt, hogy egy-egy zenész mindkettőbe beletartozik – ez adja a szakma bevételének 28 százalékát. A legnagyobb bevételi forrása a zenésznek még mindig a koncertek után kapott fellépti díj, művésznyelven a gázsi, ez 68 százalék körüli részt tesz ki a “fizetésből”. A fennmaradó 7-8 százalék az egyéb bevételek, online eladások, “merchandise” cuccok, vagyis a zenekarhoz kapcsolódó portékák jelentik.

A nagy kereskedelmi televíziók tehetségkutatói nem mindig hozzák meg a kívánt ismertséget, aki “alulról jön” nekik könnyebb, akik egyből bekerülnek a körforgásba, nekik már nehezebb pótolni az előéletet – de a lényeg a kreativitásban rejlik.

bevetelek-2016

 

Az első ábrán láthatjuk hogy Magyarországon főleg koncertezésből élnek a zenészek, a lemezkiadás egyre ritkább, ez csupán 2 százalékot tesz ki, a jogdíjak pedig 30 százalék körüli részt az összbevételből. A briteknél még mindig menő hanglemezt kiadni, náluk ez egy zenész bevételének a 32 százaléka, viszont itt a jogdíjakból csekély összeget mérnek.

zeneipar-jovedelmek-2016

A második ábra mutatja, hogy az összes figyelembe vett jövedelem alapján 8442 magyar zenész szerzett jövedelmet a szórakoztató könnyűzenéből az elmúlt 12 hónapban, közülük azonban csupán 2340-en tudnának kizárólag a zenélésből megélni, a többiek zenélésből származó részjövedelme a minimálbér ötödét sem érte el. Ők 6102-en együtt 1242 fő minimálbérének megfelelő kiegészítő jövedelemhez jutottak.

Nem mindig a profi zenész viszi előbbre, fontos a jó szervezőkészség vagy egy lelkes menedzser, aki folyamatosan fellépések után kajtat. A zene csak egy része ennek, ami ha nem eladható, marad a négy fal közt a próbateremben, magunknak, lelkesedésből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.