Gazdaság
Kecskemét, 2015. január 15.
Fogvatartott a bizonyítványát nézi a kisteljesítményű kazánkezelő képzést követően, amelyen 14 elítélt tett sikeres vizsgát, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Kecskeméten 2014. január 15-én. A 280 órás, OKJ-s bizonyítványt adó képzést európai uniós forrásból finanszírozta az intézet.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Újévi szívatás – nem léphet munkába, akinek nincs meg a bizonyítványa

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2016. 01. 07. 18:16

A munkaadók január elején szembesülhettek vele, milyen tetemes pluszadminisztrációt varrtak a nyakukba. Volt olyan könyvelő is, aki lapunk megkeresésére így fogalmazott: ez nem egyszerűen többletadminisztráció, hanem szívatás.
Korábban a témában:

Új „szórakozást” talált ki a kormány a cégeknek, vállalkozásoknak, vállalatoknak, könyvelőknek, munkaügyeseknek és a dolgozónak. (Bár valószínűleg sokaknak nem ez a szó fog beugrani a dologról, amikor először találkoznak vele.) A lényeg: 2016. január elsejétől a munkaviszonyt bejelentő lapokon (online felületen) fel kell tüntetni a dolgozók végzettségét-képzettségét és a képzettséget igazoló intézmény nevét, valamint az okirat (értsd : bizonyítvány) számát is – hívta fel figyelmünket egy könyvelő.

És ha ezek az adatok nincsenek meg, akkor (elvileg) nem is lehet elvégezni a bejelentést. A biztosítottakat egyébként a foglalkoztató munkaviszony esetén még a munka megkezdése előtt köteles bejelenteni. Vagyis amíg nincs bejelentés, nem állhat munkába a dolgozó. (A NAV-os rendszer másodpercre pontosan rögzíti a bejelentés idejét. )

De nem csak a bejelentéseknél kerül elő a téma, hanem a kijelentéseknél is. Így aztán a már állományban lévő dolgozóktól is célszerű begyűjteni az adatokat, mert az esetleges kiléptetésnél szintén fel kell azokat tüntetni.

Eddig ilyen kötelezettség nem volt. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Lehetetlen küldetés

A (neve mellőzését kérő) könyvelő szerint különösen azokon a munkahelyeken jelenthet problémát, ahol jellemzően egyszerű, kétkezi munkásokat foglalkoztatnak (FEOR 9-es osztály). Akik egyébként remekül megállhatják a helyüket a munkában. De hogy egy ilyen kérésnek eleget tudnának tenni, az eléggé kérdéses – tette hozzá. Tapasztalata szerint ugyanis körükben elég jellemző, hogy albérletben vagy más szállásokon laknak, gyakran költöznek, így nem ritka, hogy elkallódnak az irataik, köztük a bizonyítványuk is. Vagyis nemigen várható, hogy be tudják mutatni. És azt sem feltétlenül tudják megmondani, hogy hol fejezték be az iskolájukat. Vagyis esetükben nagyjából lehetetlen küldetésnek tűnik januártól a bejelentés. A munkáltató és a munkavállaló legjobb szándéka ellenére is. Akkor meg pláne, ha a dolgozó gyanakvóan vagy egyenesen elutasítóan fogadja, hogy kérik a bizonyítványát.

Akinek diplomája, szakképesítése van, az valószínűleg igyekszik is megőrizni ezeket a dokumentumokat, mert ettől is függhet, hogy elnyeri-e egy állást. De aki esetleg a 8 általánost sem fejezte be, az nem valószínű, hogy gondot fordít erre, hiszen a bizonyítvány nemigen jelent neki semmilyen előnyt – tette még hozzá. Márpedig sokan vannak, akik ebben a cipőben járnak.

Nem léphet munkába, aki nem tudja bizonyítani végzettségét, képzettségét?

Ha megkövetelik ezeket az adatokat, akkor előfordulhat, hogy dolgozó nem tud majd munkába állni – erősítette meg a Magyar könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) is. A bejelentés nélküli foglalkoztatás meg ugye milliós bírsággal járhat. A könyvelők pedig nem biztos, hogy hiányos bejelentéseket küldenének be.

Hozzátették azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyébként befogadja (a kitöltési útmutató szerint) a „szakképesítéssel nem rendelkezik” szöveget is.

Mi várható ezek után? Az MKOE becslése szerint minden második bejelentésnél a bérszámfejtők ezzel, vagy valami hasonló szöveggel át fogják lépni ezt a rovatot. Az eltelt néhány napban már sokan ott tartanak, hogy a rovatba a „nem áll rendelkezésre” szöveget írják be. Így aztán a nagy bejelentgetősdi könnyen kudarcba fulladhat.

A lapunknak nyilatkozó könyvelő is hasonlóról számolt be, hozzátéve, nem tudni, hogy ezekben a rovatot átugró esetekben kérnek-e majd tőlük hiánypótlást, mert az első napok bejelentéseinél még tart a feldolgozás.

De mire jó mindez?

Amivel a dolgozók, a munkáltatók és a könyvelők csak most szembesülnek, azzal az MKOE már nyár óta foglalkozik, hiszen észlelték, hogy a változás megjelent a tervezett módosításokban, és meg is tették a NAV-nál, az NGM-nél és az Oktatási Hivatalnál tiltakozó észrevételeiket.

Azt is kiderítették, hogy mi a kormány szándéka a pluszadminisztrációval (miközben ugye időről-időre bedobják az adminisztrációcsökkentés szlogenjét). Az, hogy többet tudjon meg a pályaelhagyókról, illetve a hiányszakmákról. Amit végül is támogatni lehet.

Az MKOE alelnöke, Ruszin Zsolt adószakértő is úgy fogalmazott, a szándékot érti. Azonban a cél eléréséhez bedobott eszközt egyesületüknél mindenki helyteleníti. Nem véletlenül.

Nem kötelezhetik a munkavállalót rá

Először is, a munkavállalót nem kötelezheti a könyvelő vagy a bérszámfejtő arra, hogy képzettségét, végzettségét közölje. Márpedig a túlbuzgó ügyintézők megkövetelik majd az adatokat – borítékolta Ruszin.

Képzeljük el azt a konfliktushelyzetet, amikor a dolgozó már kezdené a munkát, a bérszámfejtő meg ott vár, hogy produkálja az okiratot és annak a számát. Most még alig telt el néhány nap az új évből, de hamarosan gyakori lesz az ilyen szituáció – tette hozzá.

Lehet, hogy a dolgozónak kifejezetten nem is érdeke

Probléma lesz az is, ha mondjuk túlképzettsége miatt a munkavállaló nem fogja ezeket az adatait elárulni. A törvényszöveg ugyanis nem rendezi egyértelműen azt sem, hogy melyik végzettséget, képzettséget kell bejelenteni, és van-e szankció, ha a bejelentési kötelezettséget a felek egyszerűen kihagyják a nyomtatvány elektronikus kitöltése során.

Kérdés az is, hogy ha kimarad az adat, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálhatja-e majd, vagy ez már a kormányhivatalok hatáskörébe tartozik.

Érthetetlen

Az adószakértő szerint rejtély, hogy a villanyszerelő miért ne lehetne a képzettsége közlése nélkül pl. trolibusz-sofőr, és ha így esik, akkor mi jelentősége van végzettségi adatainak. Az pedig abszolút érthetetlen szerinte, hogy mikor lesz mindebből valamilyen értelmes adatbázis, ha csak a 2016-tól létrejött munkaviszonyoknál kell az adatokat bejelenteni.

Arról nem is beszélve, hogy nem lesz információ az egyéni és társas vállalkozókról, vagy a munkaviszonyon kívül foglalkoztatottak pályaelhagyásáról sem – hívta fel a figyelmet.

Semmi szükség nincs rá

Az MKOE álláspontja szerint a kormány céljának eléréséhez a megoldás már most is rendelkezésre áll, nem kell ehhez a mintegy 600 ezer munkáltatónak egyenként adatot bejelentenie.

Hiszen az NGM-nél az egyes szakképzési adatokat már évtizedek óta szabályozott módon gyűjtik, illetve az Oktatási Hivatalnál (OH) is széles adatkör áll rendelkezésre, ráadásul a végzettség és szakképzettség mellett a személyes adatok is mindig szerepelnek. Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisban (EMMA) is jó minőségű adatok állnak rendelkezésre. Ha ezeket összefésülnék, máris kibányászhatnák, amire szükségük van. Így a szövetség szerint csupán szándék kérdése, hogy használják, amijük van.

Ilyesmit azonban a könyvelők hiába is javasoltak tavaly nyáron és azóta is, sem az NGM, sem az OH nem válaszolt érdemben a megkereséseikre. Az is érdekes, hogy a tárca illetékese állítólag még az adatok létezéséről se tudott. Magyarul: a kormányt megvezették a saját bürokratái – véli az MKOE, aki hiába kérte nyár óta többször is, hogy töröljék a jelentős adminisztrációs terhelést okozó új szabályt.

Kihátrálhatnak

A szövetség szerint az ellenállás azért is jogos, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) bürokratái úgy próbálták megoldani a pályaelhagyókra vonatkozó adatok begyűjtését, hogy nekik semmit se kelljen tenni. Ha meg néhány év múlva kiderül, hogy a hiányos bejelentések és a historikus adatok hiányában az előírás nem érte el a célját, akkor egyszerűen kivezetik a rendelkezést a jogszabályból – borítékolták.

Még kedden elküldtük kérdéseinket a NAV-nak is. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy minden esetben kell-e a bizonyítvány száma, akkor is, ha szakképzetlen munkaerőről van szó, akinek mondjuk csak 8 általánosa van, vagy annyi sem? Továbbá hogy mi a helyzet, ha nincs meg a bizonyítvány? Ilyenkor tényleg nem lehet-e bejelenteni a dolgozót? Választ későbbre ígértek.

Ruszin szerint egyébként – miután egy marginális, de jelentős adminisztrációtöbbletet okozó törvénymódosításról van szó – az járhat jól, aki egyelőre kivár a szabály alkalmazásával, amíg a kormány nem korrigál. Úgy véli ugyanis, hogy erre minden bizonnyal sor fog kerülni. Meglátjuk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.