Gazdaság

Többlettel zárt a kormányzati szektor a harmadik negyedévben

A múlt év harmadik negyedévében a kormányzati szektor bevételei 5,2, a kiadásai viszont alig 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az államháztartás 38,1 milliárd forint többlettel zárta a negyedévet, ami a bruttó hazai termék (GDP) arányában 0,5 százaléknak felel meg – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly január-szeptemberben a kormányzati szektor hiánya 109,7 milliárd forint, a GDP-hez viszonyítva 0,4 százalékos volt. Az előző év azonos időszakához hasonlítva a deficit 548 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,3 százalékponttal csökkent.

Az elemzők szerint

Rekordalacsony szintre csökkent a kormányzati szektor hiánya a tavalyi harmadik negyedévben – mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatait kommentálva Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője.

Balatoni András hozzátette: az éves deficit akár egy százalékponttal is alacsonyabb lehet, mint a kormány által tervezett 2,4 százalék. Ez is mutatja, hogy a kormány jelentős költségvetési mozgástérrel rendelkezik.

Jelentősen bővülnek a bevételek, amit a munkaerőpiac javulása, a fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése is támogat. A kiadási oldalon a személyi és a beruházási kiadások emelkedését ellensúlyozza a kamatkiadások drasztikus csökkenése – mutatott rá Balatoni András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik