Gazdaság
zöldségek (zöldségek)

Félmillió tonnával kevesebb zöldség-gyümölcs termett, mint tavaly

24.hu
24.hu

2015. 12. 17. 15:58

Idén mintegy 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt takarítottak be a termelők, mintegy 500 ezer tonnával kevesebbet a 2014. évi rekordnál, a terméskiesés oka főként a szélsőséges időjárás, a fagy, a nagy meleg és a kevés csapadék volt - mondták a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) vezetői évértékelő sajtótájékoztatójukon csütörtökön Budapesten.
Korábban a témában:

Gyümölcsből mintegy 900 ezer tonna termett, ez mintegy 400 ezer tonnával marad el a múlt évi rekordterméstől. Három gyümölcsből volt jelentős a terméskiesés: almából, meggyből és kajszibarackból – közölte Csizmadia György alelnök.

Almából idén 450-480 ezer tonnát takarítottak be, a tavalyi 900-920 ezer tonna után. Meggyből 23-25 ezer tonnával lett kevesebb a termés, mint a múlt évi 85-90 ezer tonna. Kajsziból az idén 20 ezer tonna termett, szemben a tavalyi 34 ezer tonnával.

A terméskiesést az almaültetvényekben a tavaszi virágképződés hiánya, valamint az aszály okozta, míg a meggy esetében a fagykár volt jelentős a korai fajtáknál. A fagykár megtizedelte a kajszibarackot is, az Alföldön voltak olyan ültetvények, ahol 100 százalékos kiesés volt. A gyümölcsök minősége ugyanakkor jó volt, az árak is kedvezően alakultak.

Szükség lenne korszerűsítésre

Hosszabb távon a szakemberek szerint mindenképpen szükséges a gyümölcsösökben a termesztési technológia korszerűsítése, továbbá az ültetvények öntözhetőségének fejlesztése – mondta Csizmadia György.

Zöldségből az előző évinél mintegy 100 ezer tonnával kevesebbet takarítottak be a gazdálkodók 2015-ben, így várhatóan mintegy 1,7 millió tonna lesz a megtermelt zöldségek mennyisége – ismertette Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.

Elmondta: a hajtatott zöldségekből – a gombával együtt – mintegy 430 ezer tonnát takarítottak be, míg a szántóföldi zöldségek országos hozama 1,26 millió tonnára rúg. A szabadföldi zöldségek terméscsökkenése 7-8 százalék volt idén az előző évhez képest, míg a hajtatott zöldségek hozama 2-3 százalékkal meghaladta a múlt évit.
A zöldségek terméskiesését döntően a csemegekukorica mennyiségi csökkenése okozta. Idén mintegy 470-480 ezer tonnát takarítottak be, a múlt évi 570 ezer tonnával szemben. A terméscsökkenés egyik oka az orosz embargó volt, mivel a termelők 6-7 ezer hektárral kevesebb területen vetettek csemegekukoricát. Mérsékelte a mennyiséget az aszályos időjárás is.

Görögdinnyéből 200-205-ezer tonna termett a múlt évi 220 ezer tonnával szemben. A terméskiesést főleg a nagy hőség okozta – mondta az elnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.