Gazdaság

Az áfacsökkentés fordulatot hozhat az építőiparban

epitoipar(210x140).jpg (Array)
epitoipar(210x140).jpg (Array)
Idén októberben az építőipari termelés volumene 7,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán reggel közzétett adataiból. Az egyéb építmények építése 23,5 százalékkal csökkent, viszont lakásépítéseket is magukban foglaló épületépítési alágazat 18,4 százalékos növekedéssel pozitív eredményt ért el. A lakásépítés jövőre 5 százalékra csökkenő áfakulcsa az ingatlan.com szakértői szerint még tovább erősítheti az utóbbi szegmenst.

Az építőiparon belül a most növekedést mutató épületépítési szegmensnek kedvezőek a kilátásai. Az ágazatnak ugyanis több szempontból is kedvez a lakásépítés áfájának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése, amely januártól lép életbe.

“Az adócsökkentés új beruházásokat hozhat a piacra, ezáltal felélénkülhet az építőiparon belül az épületépítési, ezen belül is a lakásépítési szegmens. A bővülésre szükség is van, mivel az elmúlt egy évben az építőipart a közműfejlesztések, út- és vasútépítések pörgették, de októberben már nem adtak lendületet az ágazatnak” – kommentálta a friss építőipari adatot az ingatlan.com elemzője, Balogh László. A szakember arra számít, hogy a lakásépítési áfa csökkenése nyomán beinduló lakásépítések lendületet adhat az épület-, ezen belül a lakásépítésekre vonatkozó rendelésállománynak is.

Piaci igény is lenne az új lakásokra

Az építőipar élénkítése mellett a piaci igények miatt is szükség van az új lakások megépítésére, mivel ezen a téren gyengék a mutatók. “Az ingatlan.com adatbázisába az idén – tavalyhoz képest – 41 százalékkal több az új építésű ingatlanról szóló hirdetés került fel, ám ez még mindig a fele a 2008-as adatnak. Az új lakások iránti igényeket jelzi az is, hogy az új építésű ingatlanokat keresők száma is több mint 9 százalékkal nőtt ebben az évben” – mondta Balogh László, aki hozzátette: olyan hirdetések is felkerülnek, amikor még a beruházás kezdeti stádiumban van, azaz még folyamatban van építkezés. A szakember kiemelte: “Vannak még a piacon olyan előkészített beruházások, amelyeket csak le kell porolni: rendelkezésre állnak a tervek és engedélyek, ezért egyik pillanatról a másikra indulhat az építkezés”.

A szakember a hivatalos adatokat idézve azt is elmondta: az idén az első kilenc hónapban 4567 lakást vettek használatba, ami 9,5 százalékos csökkenést jelentett éves szinten. Ugyanakkor a kiadott lakásépítési engedélyek száma 24 százalékkal 8616-ra nőtt. Balogh László szerint utóbbi adat, valamint a lakásépítési áfa csökkentése, az állami otthonteremtési támogatások és a piaci igények növekedése mind-mind hozzáárulhatnak az új lakások piacának élénküléséhez.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik