Gazdaság
jávor benedek (Array)

Silány anyagokkal csalhattak a kórházfelújításnál

24.hu
24.hu

2015. 12. 09. 14:16

Csalásra utaló jeleket fedezett fel a Semmelweis Egyetem Klinikai tömbjének fejlesztése, illetve bővítése során Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője. Ezt erősíti meg a napokban a képviselő birtokába jutott közbeszerzési hatósági állásfoglalás is.

Az úgynevezett “Korányi-projekt” 8 milliárd forintos támogatást nyert el a Közép-Magyarországi Operatív programból. A csalás lényege, hogy a kivitelezés során a beruházók a műszaki egyenértékűségre hivatkozással a tervezettnél nagyságrendekkel silányabb anyagokat, szerkezeteket használtak fel, amelyek értéke mintegy 400 millió forinttal alacsonyabb lehet a szerződésben rögzítetteknél.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A kivitelezés alacsony műszaki színvonalát az is alátámasztja, hogy a tűzoltóság az építési hibák miatt nem engedte birtokba venni az épületet. Azon kívül, hogy mindez önmagában is csalásnak tekinthető, a műszaki egyenértékűségre való hivatkozás módja sem felel meg a jogszabályoknak – mondja az európai parlamenti képviselő – a jogszabály és Közbeszerzési Hatóság álláspontja szerint ugyanis az egyenértékűségre való hivatkozást az érvényes előírások szerint még az ajánlattétel időszakában kell megtenni, a későbbiekben erre csak szerződésmódosítással van mód.

Viszont a silány minőségű anyagok felhasználása a projektet megnyerő Swietelksy Magyarország Kft. és a Hőszer-Trade Kft. konzorciumának ajánlatételében nem szerepelt, és szerződésmódosítás sem történt.

Jávor Benedek a csalás miatt korábban az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (az OLAF-hoz), az új fejlemények fényében pedig a Közbeszerzési Hatósághoz és az Ügyészséghez fordul, hogy indítsanak vizsgálatot, és állapítsák meg, hogy a projekt során bűncselekményt történt.

Szomorú, de nem meglepő, hogy a magyar kormány az antikorrupciós világnapot egy újabb korrupciós üggyel ünnepli  – jegyezte meg.

A Semmelweis Egyetem szerdai közleménye szerint a Korányi projektet érintő közbeszerzési eljárások során az egyetem a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően járt el, az eljárásokat minden esetben előzetesen ellenőrizte a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály és a Közreműködő Szervezet (KSZ), a szabályossági tanúsítványt kiadta.

A projekt megvalósításának folyamatát a KSZ ellenőrizte, kifogás az egyenértékűséggel kapcsolatban nem merült fel. A Katasztrófavédelmi Hatóság kifogása egyetlen alrendszerrel kapcsolatban ismert, amelybe teljes mértékben a tervezett eszközök kerültek beépítésre. A rendszer működőképes, de kapacitása nem elégséges, kijavítása folyamatban van.

Az egyetemnek nincs tudomása arról, hogy a Korányi projekttel kapcsolatban bármilyen  büntetőeljárás lenne folyamatban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.