Kizárólag Magyarországon termesztett árpából készülnek januártól a Soproni Klasszikus és a Soproni Frissen Csapolt sörök. A Magyarország kedvenc sörét gyártó HEINEKEN Hungária eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból, azonban mostantól vállalja, hogy a Soproni sörökhöz szükséges árpát külön tárolja, hogy a hazai fogyasztók poharába biztosan hazai forrásból érkezzen a folyékony kenyér.
“Cégünk elkötelezett amellett, hogy termékeit világszerte elsősorban helyi alapanyagokból készítse el, ezzel is támogatva a helyi mezőgazdaságot. Vállalatunk számára fontos, hogy Magyarországon hozzájárulhat az árpatermesztő gazdák stabil megélhetéséhez, ezáltal a helyi családok életminőségének javításához. Partnereink azok az integrátor vállalkozások, amelyek biztosítják, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a kiváló magyar sörárpa, és ehhez vetőmaggal valamint egyéb eszközökkel is segítik a gazdákat” – jelentette ki a vállalat vezérigazgatója, Joris Huijsmans.
Egyébként eddig is előnyben részesítették a hazai partnereket a minőségi alapanyagok beszerzésekor. A sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százalékát szerezte be a cég magyar termelőktől 2015-ben, és az arány további javítására törekszik partnereivel, a magyar gazdákat segítő integrátor cégekkel.
Most mintegy 100 árpatermesztő számára válik hosszútávon biztosítottá a lehetőség Magyarország északi és délnyugati régióiban, hogy beszállítóiként járuljanak hozzá a magyarok kedvenc sörének előállításához. Az árpa mellet a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg.
Ha többe kerül, akkor is
A nagy sörgyártók közül először ők tettek vállalást a hazai árpatermesztés támogatására, amely a világcég szigorú minőségi követelményeinek is megfelel. Döntéséhez a vállalat akkor is tartja magát, ha a magyar árpáért esetleg többet kell fizetni a valamelyik szomszédos országban termesztettnél. „A minőség és a hazai beszállítók érdekében nem is cselekedhetnénk másként.
A Soproni tehát mostantól 100 százalékban magyar árpából készül” – tette hozzá Joris Huijsmans. A cégen belül, a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amely a régió más országainak sörgyártásában is szerephez jut, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek. A magyar piacra a sör a soproni, illetve martfűi gyáraiban készül.
A vállalat mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa termés 20 százalékának felel meg.
A Soproni magyar sör
A sörgyártó vezérigazgatója mellett Szakács Árpád, az AGROCROP Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ügyvezető igazgatója látta el aláírásával a kötelezettségvállalást, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is üdvözölt.
„A Soproni magyar sör, és a kötelezettségvállalással még magyarabb lesz. A HEINEKEN Hungária a teljes magyarországi sörárpa termőterületének 21%-át vásárolja fel, a ma aláírt kötelezettségvállalás közvetetten közel 100 magyar gazdára lesz pozitív hatással, akik többsége az észak- és délnyugat-magyarországi termőterületeken gazdálkodik” – fogalmazott a miniszter.
Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság vezérigazgatója arról beszélt a sajtóeseményen, hogy milyen szerepet tölt be a sörárpa a magyar mezőgazdaságban, és hogyan tud egy tangazdaság egy világcéggel, a Heinekennel együttműködve tenni a minél jobb minőségi paraméterekkel rendelkező gabonafajta nemesítéséért.