Gazdaság

Ez lesz a jövő a bankolásban – mindannyiunk életére hatni fog

Nagy mennyiségű beruházás indult el a digitális bankolásba - fogalmazott Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke. Ez lesz a jövő, már most egyre kevesebben járnak be a bankfiókokba. A tranzakciók 98%-a az online felületeken keresztül bonyolódik. Ez mindannyiunk életére hatni fog.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke szerint a magyar és nemzetközi bankrendszerben is olyan építkezés van a háttérben jelenleg, amely a bankrendszert úgy fogja megújítani, amelyet mindenki meg fog érezni a saját életében a közeljövőben. Nagy mennyiségű beruházás indult el a digitális bankolásban. Az internet és a mobil bankolás összekapcsolása minden banknál elindult. Ez fog rárakódni a fair-bankolási törvényre, amely akkor fog kibontakozni, amikor az meg lesz koronázva a digitális bankolás eredményeivel. Ez egy másfél, kétéves folyamat, ami egész Európán végigzúdul, a bankok óriási erőfeszítéseket tesznek az ügy előremozdítása érdekében.

A Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente a szervezet rendezvényén elmondta, hogy a hitelintézeti kihívások körében az elektronikus termékfejlesztések ideje elérkezett. A társadalom átalakult, és az ügyfélkörök igényei megváltoztak. A digitális bankolás bevezetéséhez a jogszabályi környezet átalakítása is szükséges lesz. Egy jóval innovatívabb technológiai háttérhez kell a jogszabályi környezetet alakítani, ami a szakma egyik nagy kihívása lesz a következő években.

Patai hozzátette: Már most 98%-a a tranzakcióknak nem a bankfiókokban képződik. Bankjánál, ahol elnök-vezérigazgató, elmondása szerint az ügyfelek 70%-a pl. az elmúlt évben nem ment be a fiókba – ez is jól mutatja, hogy mennyire az online felületeken intézik az emberek a banki ügyeiket. További drasztikus bankfiókcsökkentés nem várható a közeljövőben, sokkal inkább az új szervizmodell kiépülése fog ráépülni az igényekre.

Olvasói sztorik