Gazdaság

A menekültprogramot kihasználó terroristáktól tartanak Amerikában

Az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy iszlamista szélsőségesek a menekültprogramot felhasználva próbálják meg embereiket bejuttatatni az Egyesült Államokba – közölte hétfőn Washingtonban Michael McCaul, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke a kongresszus munkájáról tudósító The Hill híroldal szerint.

McCaul a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) egy neki címzett és titkosnak minősített levelének részleteit fedte fel a Nemzeti Védelmi Egyetemen elmondott beszédében. A dokumentum szerint “terrorista kapcsolatokkal bíró személyek az amerikai menekültügyi programot felhasználva megpróbálnak bejutni az Egyesült Államokba”.

A menekültügyi rendszer, mint minden bevándorlási program, sebezhető, felhasználhatják szélsőséges csoportok, amelyek igyekeznek megbízottjaikat Nyugatra juttatni

– hangzott a McCaul által idézett levél, amely kitért arra is, hogy 2010-ben iraki menekültek egy kisebb csoportját terrorizmus vádjával őrizetbe vették.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Tízezer szíriai menekültet fogadnak be

A Fehér Ház nem erősítette meg John McCaul állítását. Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője védelmébe vette a menekültek átvilágításának amerikai gyakorlatát, amely rendszerint két évig is eltart. Az Egyesült Államokban kiélezett vita folyik a menekültügyi eljárás megszigorításáról, a képviselőház túlnyomó többséggel novemberben meg is szavazott egy ezt előíró törvénytervezetet.

A nyugati országokban nagy nyugtalanságot kelt a 130 halálos áldozatot követelő párizsi, valamint a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett, 14 ember halálával járó terrortámadás, és ezekkel összefüggésben a szélsőségesek beszivárgásának lehetősége. Az amerikai törvényhozás republikánus párti többségének hangadói – de demokrata párti honatyák is – számos alkalommal aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az amerikai kormány ebben a pénzügyi évben 10 ezer szíriai menekült befogadását tervezi. A képviselőház a várakozások szerint a héten szavazni fog egy olyan törvénytervezetről is, amely megszigorítaná a beutazást az amerikai vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország – köztük Magyarország -állampolgárai számára.

Michael McCaul hétfői értékelése szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet súlyosabb fenyegetés jelent, mint az al-Kaida valaha, beleértve azt az időszakot is, amikor még Oszama bin Laden irányította.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik