Gazdaság

A külföldi munkához jól jöhet az OKJ-s végzettség

kulfoldi-munka(210x140).jpg (külföldi munka)
kulfoldi-munka(210x140).jpg (külföldi munka)

Továbbra is vonzó a magyarok körében a külföldi munkavállalás. Habár a statisztikai adatok szerint legnagyobb arányban felsőfokú végzettséggel vágnak neki a nagyvilágnak a munkakeresők, közülük csak kevesen tudnak saját szakmájukban elhelyezkedni.

Ennek a fő oka, hogy az elméleti tudás helyett Európa-szerte nagyobb igény mutatkozik a jól képzett, gyakorlatias szaktudással rendelkező munkaerőre. Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. szakértője szerint éppen ezért jelentős előnyökkel járhat tervezett külföldi munkavállalás előtt egy OKJ-s képzés elvégzése.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Sokat segíthet az OKJ-s végzettség

Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) statisztikai adataiból kiderül, hogy a külföldön állást keresők nagyobb része felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a legtöbben ennek ellenére fizikai munkára jelentkeznek. Az elemzések szerint a népszerű célországokban a legnagyobb szükség a vendéglátásban és kereskedelemben dolgozó szakácsokra, felszolgálókra, bolti eladókra van.

Keresettek ugyanakkor olyan foglalkozások is, mint a gépész, a villanyszerelő, az üzletkötő, a technikus, a könyvelő vagy a munkagépkezelő. Bár a felsoroltak közül néhányat betölthetnek szakképesítéssel nem rendelkezők is, sokat segíthet a sikeres elhelyezkedésben egy hazai OKJ-s oklevél megszerzése.

Milyen képzést érdemes választani?

Ha a külföldi munkavállalást tűztük ki célul, érdemes ugyanis olyan képzést választani, amely nemcsak a kinti munkaerőpiaci igényeket, hanem a megszerzett képzettséggel kapcsolatos elvárásokat is figyelembe veszi, és gyakorlatorientált tudást biztosít. A Perfekt Zrt. szakértője, Dobay Péter szerint sok OKJ-s képzés jól illeszkedik a külföldi elvárásokhoz is, és kifejezetten gyakorlatorientált tudást biztosít, ezért is lehet sokak számára vonzó, amikor rövidebb vagy hosszabb ideig külföldön szeretnének elhelyezkedni.

Az OKJ-s végzettséghez emellett nemzetközileg elismert Europass bizonyítvány-kiegészítőt is lehet igényelni, amely így más országok munkaadói számára is hasznos információkat tartalmaz, és felhasználható a külföldi munkavállalás során.

Külföldi munkavállalás: top 5 érv az OKJ mellett:

  1.  A külföldön leginkább hiányszakmának számító szakképesítések közül lehet válogatni.
  2. Nemzetközileg elismert Europass bizonyítvány-kiegészítőt lehet hozzá igényelni, amely az eredeti bizonyítványban nem szereplő, de más országok munkaadói számára hasznos információkat tartalmaz, pontos leírást ad a képzésről, így az összehasonlíthatóvá válik a célország nyújtotta oktatási formákkal, a megszerzett az elvárt szaktudással.
  3. Kiscsoportos foglalkozások keretében, gyakorlatias szaktudást lehet vele szerezni.
  4. Rugalmas időbeosztással, munka vagy akár felsőfokú tanulmányok mellett is megszerezhető.
  5. Rövid idő alatt elvégezhető.

A szakértő szerint a külföldi munkavállaláshoz az elméleti oktatásnak jó kiegészítője vagy alternatívája lehet a gyakorlatorientált szakképesítés megszerzése, érdemes tehát a kiutazás előtt célirányosan a megpályázott területen végzettséget szerezni.

Az OKJ-s képzésekre nem központilag, hanem a kiválasztott intézményben kell jelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik