Az áfacsökkentés miatt jelentős változásokat kellene majd éreznünk, de a kereskedők könnyen játszhatnak az árréssel.
A Világgazdaság hétfői száma szerint a gyakorlatban 17,3 százalékkal kellene kevesebbet fizetnünk a boltokban a sertéshúsokért jövő év januárjától. Ez alól kivétel a feldolgozott termékek jelentenek, köztük a felvágottak, a füstölt és sózott termékek, de a zsírszalonna és a máj ára sem változik, itt marad a 27 százalékos áfakulcs.
Eredetileg 22 százalékos csökkentés jelenik meg a piacon január 1-jén, de a kereskedők könnyen kijátszhatják az árcsökkentés jelentős részét a vásárlók előtt.
A korábbi gyakorlat azt igazolja, hogy a kisebb csökkentések alkalmával nem jelentkezett az árakban változás, például 2006-ban 5 százalékkal csökkent 20-ra a sertéshús adóterhe, mégsem volt látható érdemi változás a boltok polcain.
A Világgazdaság szerint azonban az áfacsökkentés célja csak egyrészt a kereslet növelése, ezáltal a hazai sertéstenyésztés bővítésre ösztönzése, sokkal fontosabb lehet a húspiac kifehérítése, ugyanis így sokkal kevésbé éri meg a csalóknak trükközni a húsárukkal.