Gazdaság

Varga európai összefogást sürget az áfacsalások megelőzésére

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
A nemzetközi áfacsalás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének Magyarország is a fordított adózás bevezetését tartja – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a cseh pénzügyi tárca által szervezett szakmai konferencián. Andrej Babiš cseh pénzügyminiszterrel közös álláspontot képviselve Varga Mihály a közös európai uniós stratégia mielőbbi kidolgozását sürgette.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Az egyes uniós tagállamok eltérő szabályozását kihasználva iparszerűvé és szervezetté váltak az országhatárokat átlépő visszaélések – fogalmazott Varga Mihály a közép-európai országok szakértőinek részvételével tartott prágai tanácskozáson. A magyar tárcavezető szerint csakis közös uniós fellépéssel szüntethető meg az egyes nemzeti költségvetéseknek komoly bevételkiesést okozó és a feketegazdaságot erősítő nemzetközi áfacsalás.

Varga Mihály az Európai Bizottság tanulmányát idézve elmondta: 2013-ban mintegy 170 milliárd euró áfabevétel hiányzott a tagállamok költségvetéséből. Magyarországon évente 500-750 milliárd forintra (1,7-2,5 milliárd euróra) becsülhető a bevételkiesés.

A szakminiszter hangsúlyozta: egyre több ország pénzügyi vezetői értenek egyet abban, hogy a fordított adózás uniós szintű bevezetésével visszaszorítható lenne a visszaélések száma. Varga Mihály emlékeztetett rá: hazánk az Európai Unión belül évek óta törekszik arra, hogy minél szélesebbre nyithassa azon áruk, szektorok körét, amelyek esetében alkalmazható a fordított áfafizetés, az Európai Bizottság azonban a kiterjesztésre vonatkozó kérelmeinket eddig rendre elutasította.

Nem érti, miért utasítják el

A tárcavezető szerint nincs magyarázat az unió elutasító álláspontjára, hiszen a magyarországi példák bizonyítják, hogy a leginkább fertőzött szektorokban – így a fémhulladék felvásárlásánál, az építőiparban és a gabonakereskedelemben – évek óta sikeresen működik a fordítottáfa-fizetés. Egyes határszakaszokon a bevezetést követően 70 százalékkal esett vissza a gabonaszállítmányok forgalma, az építőiparban pedig közel 30 százalékkal emelkedett az áfabevétel nagysága.

Varga Mihály megjegyezte: az Európai Unióval az adóügyekről folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan a magyar kormány 2010-től számos olyan jogintézményt, illetve intézkedést vezetett be, amelyekkel hatékonyan vehetjük fel a harcot a feketegazdaság ellen. Mint mondta: az online pénztárgépek, az EKÁER, a fordított adózás a gabona- és a fémkereskedelemben, a készpénzfizetés korlátozása a cégeknél, a gyakoribbá tett az áfabevallások az egyes kockázatos adózói körökbe tartozók esetében, valamint az étel- és ital-automaták regisztrációhoz kötött működtetése nagymértékben hozzájárult a feketegazdaság visszaszorításához. Tavaly 8 százalékkal, az idei év első tizenegy hónapjában pedig 5,4 százalékkal több áfabevétel érkezett a költségvetésbe, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik