Gazdaság
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(430x286).jpg (Array)

Varga európai összefogást sürget az áfacsalások megelőzésére

24.hu
24.hu

2015. 12. 04. 11:59

A nemzetközi áfacsalás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének Magyarország is a fordított adózás bevezetését tartja – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a cseh pénzügyi tárca által szervezett szakmai konferencián. Andrej Babiš cseh pénzügyminiszterrel közös álláspontot képviselve Varga Mihály a közös európai uniós stratégia mielőbbi kidolgozását sürgette.
Korábban a témában:

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Az egyes uniós tagállamok eltérő szabályozását kihasználva iparszerűvé és szervezetté váltak az országhatárokat átlépő visszaélések – fogalmazott Varga Mihály a közép-európai országok szakértőinek részvételével tartott prágai tanácskozáson. A magyar tárcavezető szerint csakis közös uniós fellépéssel szüntethető meg az egyes nemzeti költségvetéseknek komoly bevételkiesést okozó és a feketegazdaságot erősítő nemzetközi áfacsalás.

Varga Mihály az Európai Bizottság tanulmányát idézve elmondta: 2013-ban mintegy 170 milliárd euró áfabevétel hiányzott a tagállamok költségvetéséből. Magyarországon évente 500-750 milliárd forintra (1,7-2,5 milliárd euróra) becsülhető a bevételkiesés.

A szakminiszter hangsúlyozta: egyre több ország pénzügyi vezetői értenek egyet abban, hogy a fordított adózás uniós szintű bevezetésével visszaszorítható lenne a visszaélések száma. Varga Mihály emlékeztetett rá: hazánk az Európai Unión belül évek óta törekszik arra, hogy minél szélesebbre nyithassa azon áruk, szektorok körét, amelyek esetében alkalmazható a fordított áfafizetés, az Európai Bizottság azonban a kiterjesztésre vonatkozó kérelmeinket eddig rendre elutasította.

Nem érti, miért utasítják el

A tárcavezető szerint nincs magyarázat az unió elutasító álláspontjára, hiszen a magyarországi példák bizonyítják, hogy a leginkább fertőzött szektorokban – így a fémhulladék felvásárlásánál, az építőiparban és a gabonakereskedelemben – évek óta sikeresen működik a fordítottáfa-fizetés. Egyes határszakaszokon a bevezetést követően 70 százalékkal esett vissza a gabonaszállítmányok forgalma, az építőiparban pedig közel 30 százalékkal emelkedett az áfabevétel nagysága.

Varga Mihály megjegyezte: az Európai Unióval az adóügyekről folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan a magyar kormány 2010-től számos olyan jogintézményt, illetve intézkedést vezetett be, amelyekkel hatékonyan vehetjük fel a harcot a feketegazdaság ellen. Mint mondta: az online pénztárgépek, az EKÁER, a fordított adózás a gabona- és a fémkereskedelemben, a készpénzfizetés korlátozása a cégeknél, a gyakoribbá tett az áfabevallások az egyes kockázatos adózói körökbe tartozók esetében, valamint az étel- és ital-automaták regisztrációhoz kötött működtetése nagymértékben hozzájárult a feketegazdaság visszaszorításához. Tavaly 8 százalékkal, az idei év első tizenegy hónapjában pedig 5,4 százalékkal több áfabevétel érkezett a költségvetésbe, mint egy évvel korábban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.