Gazdaság

Hajszállal jobban nőtt a gazdaság, mint elsőre becsülték

Autogyar(960x640)(4).jpg (autógyár)
Autogyar(960x640)(4).jpg (autógyár)

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2015 III. negyedévében 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva (ez 0,1 százalékkal jobb eredmény, mint elsőre becsülte a KSH).

gdp

 

2015 III. negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 2,3, az előző negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedett.

gdp1

2015 I–III. negyedévében a gazdasági teljesítmény 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Termelési oldal

Az ipar hozzáadott értéke 5,2, ezen belül a feldolgozóiparé 5,9 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen.

Az építőipar teljesítménye 0,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt csökkent.

A mezőgazdaság teljesítménye 18 százalékkal alacsonyabb lett.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,7 százalékkal bővült. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 7,4%-kal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növekedett nagyobb mértékben. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,9 százalékkal nőtt. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 4,5 százalék nagyobb lett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 6,2 százalékkal bővült, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése jelentős. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,9 százalékkal növekedett.

A szolgáltató ágak közül a pénzügyi, biztosítási tevékenység hozzáadott értéke 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartások ebben a negyedévben nettó hiteltörlesztők voltak, ezt nem tudta ellensúlyozni a nem pénzügyi vállalatok hitelállományának kismértékű növekedése.

A bruttó hazai termék 2015. III. negyedévi, 2,4 százalékos bővüléséhez az ipar 1,0, a szolgáltatások 1,9 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ág hozzájárulása (0,7 százalékpont) volt a legjelentősebb. A mezőgazdaság 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

gdp2

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,7 százalékkal bővült. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül az élelmiszerek, a lakásszolgáltatások, az egyéb termékek és szolgáltatások, valamint a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás esetében az átlagot meghaladóan emelkedett a volumen. Mind a külföldiek magyarországi fogyasztása, mind a magyarok külföldi fogyasztása erőteljesen növekedett, utóbbi nagyobb mértékben. A háztartások Magyarország területén történő (hazai) fogyasztási kiadása 3,1 százalékkal nőtt. A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 2,1, a közösségi fogyasztásé 4,4 százalékkal bővült. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,8 százalékkal nőtt.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,5 százalékkal mérséklődött. Mind a gép- és berendezésberuházások, mind az építési beruházások volumene csökkent, az előbbi nagyobb mértékben. A nagyobb súlyú ágazatok közül a szállítás, raktározás, a kereskedelem, gépjárműjavítás, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság beruházási teljesítménye csökkent, az ingatlanügyleteké, a közigazgatás, a védelemé, valamint a vízellátás, szennyvízgyűjtés, -kezelés, hulladékgazdálkodásé nőtt. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbi szinthez képest 2,9 százalékkal mérséklődött.

A belföldi felhasználás a III. negyedévben összességében 1,3 százalékkal bővült.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 857 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 7,6, az import 6,8 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 7,1, a behozatal 6,9 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 9,3 , importja 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A bruttó hazai termék 2015. III. negyedévi, 2,4 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 1,9 százalékponttal járult hozzá, a bruttó felhalmozás viszont 0,7 százalékponttal visszafogta azt. A külkereskedelmi forgalom 1,3 százalékponttal erősítette a GDP növekedését.

dgp3

2015 III. negyedévében az előző negyedévhez képest

A termelési oldalon a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 1,2, a mezőgazdaságé 0,8 százalékkal emelkedett, miközben az iparé 0,6, az építőiparé 3,7 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás részei közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,5, a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,4, a közösségi fogyasztás 1,8 százalékkal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,8 százalékkal csökkent. A külkereskedelemben az export 0,6 százalékkal nőtt, az import 0,3 százalékkal mérséklődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik