Gazdaság

Black Friday: egymást taposták az emberek a Tescóban

Elszabadult a pokol a kaposvári Tescóban pénteken, Black Friday napján. Az ok, hogy az emberek rettentően rácuppantak a 150 ezerről 90 ezer forintra leértékelt tévére. Már 8 óra előtt hatalmas sor állt az üzlet első részében. Aztán amikor elkezdték betolni a raklapokat onnantól elindult a tülekedés, dulakodás, mint ahogy az a KaposvárMost.hu olvasójának videóján remekül látszik:

Fekete Péntek: bronz, ezüst, arany hétvégék megtoldva

Feltehetően a várható jobb üzletmenet ösztönzi a kereskedőket arra, hogy a Fekete Péntek egyébként amerikai eredetű vásárlócsalogató reklámjához csatlakozzanak akcióikkal – valószínűsíti az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Ez azt jelenti, hogy a korábbi évekkel szemben hosszabb ünnepi bevásárlási időszakkal lehet számolni. A vásárlókat megpróbálják rávenni arra, hogy már november második felében válogassanak a karácsonyi ajándékozni valók között. (November 20-án már szerveződött egy Fekete Péntek, így a november 27-i már a második ebben a hónapban.) A Fekete Pénteknek persze ára is van a kereskedők számára, hiszen jókora árengedményekkel várják a vásárlókat.

Így a hagyományos bronz, ezüst és arany hétvégéket megelőzte a Fekete Péntek, egy hétvégével szaporítva az ünnepi bevásárlás időszakát. Súlya Magyarországon is évről évre jelentősebb.

Ajándéközön várható

2015-ben az ünnepi asztalra valókra ugyanúgy 80-90 milliárd forintot költenek előreláthatóan a vásárlók. Az év végi, karácsonyi ünnepekre mindezek alapján összesen legalább 170-180 milliárd forintot hagynak a pénztáraknál majd a családok.Az átlagos ajándékköltekezés mértékét családonként 26-28 ezer forintra becslik, hozzátéve, hogy ez az átlag nagy különbségeket is takar. Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, nagyobbrészt különböző könyv, játék, műszaki cikk, számítástechnika, elektronikai termék, ruhaféle, háztartási felszerelés lehet a fenyőfák alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik