Gazdaság

Új feladatot akasztanak az áruházláncok nyakába

eladó (eladó, kassza, )
eladó (eladó, kassza, )

Még 2013-ban döntött az Országgyűlés arról, hogy a nagy áruházláncoknál kötelező a fogyasztóvédelmi referens alkalmazása, minden olyan megyében kötelező egy főt tartani, ahol áruháza van a láncnak. A legnagyobbaknál ez összesen húsz főt jelent – emlékeztetett a Blokkk.com.

Fogyasztóvédelmi referenst pedig csak olyan intézmény oktathat, amelynek van jóváhagyása a fogyasztóvédelmi hatóságtól.

Új feladatok

Az Országgyűlés friss döntése alapján megmarad a fogyasztóvédelmi referens kötelező intézménye, de nem egészen úgy, ahogy volt. (A referens feladataira vonatkozó pontosításoknak a portál szerint egyébként az égvilágon semmi értelme nincs.)

A fogyasztóvédelmi referens feladata lesz a jövőben olyan oktatás szervezése, mely elősegíti az alkalmazottak fogyasztóvédelmi szemléletének erősítését. Ráadásul annak az oktatásnak, amit a fogyasztóvédelmi referens szervez, az alkalmazottak fogyasztóvédelmi szabályismeretét is el kell mélyíteni.

Ami egyszerűsödik: a fogyasztóvédelmi referenst képzőknek elég lesz a jövőben tevékenységüket csak bejelenteni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak. Viszont az adminisztrációt a jövőben a szervezőknek kell intézniük, nem az NFH-nak.

A szigorú hatósági kontroll a képzés és vizsgáztatás magas színvonalának biztosítása érdekében megmarad.

Ha kíváncsi, hogy megy majd pl. a vizsgáztatás a céges fejtágítókon, kattintson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik