Gazdaság

Schiffer András: Nem a bérek, hanem az adóterhek növekedtek

Schiffer András (Array)
Schiffer András (Array)
A 3,9 százalékos átlagbér-növekedés nem elég a dolgozók és főleg a pályakezdők itthon tartásához - mondta az LMP társelnök-frakcióvezetője miskolci sajtótájékoztatóján hétfőn, annak kapcsán, hogy az elmúlt héten megkezdődtek a 2016-os bértárgyalások.

Schiffer András úgy fogalmazott: a kormány “rettenetesen” elégedett saját magával, azért, hogy a KSH jelentése szerint január és szeptember között 3,9 százalékkal nőttek az átlagbérek.  Nem a bérek növekedtek, hanem a bérekre rakodó adóterhek – hangzott el. A politikus hozzátette:  a 3,9 százalékos átlagbér-növekedés nem elég a dolgozók és főleg a pályakezdők itthon tartásához.

A magyar embereket az “orbáni politika” német és más globális nagyvállalatok cselédjévé teszi, Orbán Viktor továbbra is egy lefelé tartó bérversenyt akar megnyerni, továbbra is azt gondolja, hogy alacsony bérekkel lehetünk versenyképesek az unióban, és hogy a szomszédos országokhoz képest 15-20 százalékkal alacsonyabb bérszínvonallal csábíthatjuk hozzánk a befektetőket – mondta az LMP társelnöke.

Schiffer András megjegyezte: 2008 óta lassabban emelkedik a minimálbér nálunk, mint a szomszédos országokban, “egyre jobban leszakad az átlagbértől”.

Minden forint kétszer annyiba kerül a munkáltatónak

A politikus úgy vélekedett, hogy a kiskeresetűeket nálunk sújtja a legnagyobb adóteher, “minden forint bér kétszer annyiba kerül a munkáltatóknak”, erre bizonyság, hogy a nettó minimálbér 2010 után csak 15 százalékkal nőtt, miközben a bruttója 43 százalékkal.
Az OECD országokon belül nálunk a legnagyobb az “adóék”, vagyis a munkabérre rakodó adóterhelés – tette hozzá.

Schiffer András “ordas” hazugságnak nevezte azt a kormányzati propagandát, hogy működnek a reformok és még a bérek is emelkednek, “nem a bérek növekedtek, hanem a bérekre rakodó adóterhek”.

A rekordmagas adóterhek miatt vannak még most is kényszerpályán a tárgyalások a minimálbérről – fűzte hozzá.

Az LMP céljairól szólva azt mondta: Magyarországon a minimálbér belátható időn belül érje el a létminimum összegét a 87 ezer forintot. Ehhez járulékcsökkentésre is szükség lenne 2016-ban, és cél az is, hogy a minimálbér legyen adómentes.

“Szakítani kell az elmúlt huszonöt politikájával”, amely azt ígérte, hogy a bérek közelítik majd az uniós átlagot, ezzel szemben 2008-tól még a szomszédos országok átlagbéreihez képest is szakad le. Ez a leszakadás megkezdődött az “álbaloldali” kormányok idején, Orbánék alatt viszont felgyorsult – vélekedett, megjegyezve: “Orbán Viktor a lefelé tartó bérversenyt akarja megnyerni”, ez pedig a munkavállalók elnyomorodásához és kiszolgáltatottságuk növeléséhez vezet.

Az LMP 2018-ban ezzel a gazdaságpolitikával szeretne szakítani – szögezte le, hozzátéve: a jövő évre szóló javaslataikat már letették a Ház asztalára, nulla kulcsos minimálbér és járulékcsökkentés kell, és az átlagbérre rakodó adóterhek csökkentése, “Magyarország akkor fog felemelkedni, ha a magyar emberek belátható időn belül keresnek majd annyit mint az átlag európai munkavállalók.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik