Gazdaság

Orbán vejének volt cégét szorongatják az EU-s nyomozók

Kozvilagitas-Esztergom(960x640).jpg (Array)
Kozvilagitas-Esztergom(960x640).jpg (Array)

Tiborcz István ugyan tavasszal kiszállt az Elios Innovatívból , de a magyar és uniós hatóságok által vizsgált ügyek még arra az időszakra esnek, amikor ő is tagja volt a cégnek.

Mint ismert, az Elios sorozatban nyerte az elmúlt években a közvilágítást megújító tendereket, amelyekkel kapcsolatban utóbb megkérdőjeleződött az indokoltság és az árazás is. Valamint az is furcsa volt, hogy az esetek túlnyomó részében senki mással nem kellett versenyezniük a munkák elnyeréséért.

Ezeknél a munkáknál merült fel a szabálytalanságok gyanúja , de a vizsgálatok kiterjednek az Elios által végzett munka elvégzésének részleteire – például az áraik mértékére – is – írta a Direkt36 tényfeltáró portál.

Több helyről is szorgalmazták a vizsgálatot

Két eljárás zajlik egyébként párhuzamosan. Egyrészt az Európai Bizottság is vizsgálja a magyar pályázati rendszer megfelelőségét, az uniós testület ugyanis rendszerszintű problémákra és visszaélésekre gyanakszik. Másrészt az LMP feljelentése nyomán a magyar rendőrség is nyomoz a beruházások ügyében.

Az Európai Unió csalásellenes szervezete (OLAF) több helyről is kapott bejelentést a beruházásokkal kapcsolatban. Ezeket az információkat először elemezték, majd megindították a nyomozást. Az OLAF úgy tudni, kiemelt ügyként kezeli az eliosos vizsgálatot, amely büntetéssel is zárulhat. Bővebb információért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik