Gazdaság
Gorog-parlament(960x640).jpg (Array)

Fejet hajtott a görög parlament a hitelezők előtt

24.hu
24.hu

2015. 11. 19. 21:54

A szerencsejátékosok és a lakáshitelesek is megszívhatják, miután megszorító csomagot fogadott el a görög parlament. Ez volt a feltétele annak, hogy jöhessen a nemzetközi mentőcsomag második része.
Korábban a témában:

Újabb takarékossági intézkedéseket szavazott meg a görög parlament csütörtökön, szabaddá téve az utat a nyáron jóváhagyott nemzetközi hitelcsomag második részlete előtt. A reformcsomagot, aminek részleteiről a kormány kedden állapodott meg a nemzetközi hitelezőkkel, a parlament 153 szavazattal 137 ellenében, tíz tartózkodással fogadta el.

Alekszisz Ciprasz kormányfőnek ezzel a minimálisan szükséges parlamenti többséget sikerült biztosítania. A reformcsomag egyebek közt az adóhátralékok kezeléséről, valamint ingatlanvásárlásokra felvett jelzálogkölcsönök behajtási szabályairól, azon belül az eladósodott lakástulajdonosok számára biztosított védelem szintjéről szól.

A lakáshitelesek mohácsa

Utóbbi értelmében azok, akik nem tudják kifizetni lakáshitelük részleteit, elveszíthetik ingatlanjukat, és az állam csak a nehéz szociális helyzetben lévő negyedüknek biztosít védelmet házuk vagy lakásuk elárverezése ellen. A csomagban szerepel még egy, a görög borokra kivetett, literenként 15 eurócentes különadó, továbbá a szerencsejátékokra vonatkozó újabb adók.

Az új takarékossági lépések elfogadása volt a feltétele annak, hogy hitelezők – az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF – folyósítsák a csőd fenyegette Görögországnak nyáron jóváhagyott 86 milliárd eurós mentőcsomag második, 12 milliárd eurós részletét, amiből 10 milliárd a négy vezető görög bank feltőkésítését szolgálja.

A szavazás után Ciprasz kizáratott két képviselőt a kormányt támogató pártok frakciójából, amiért nem támogatták a törvénytervezeteket, és ezzel két mandátumnyira csökkent a kormányát támogató pártok parlamenti többsége. Nikosz Nikolopulosz, a jobboldali populista Független Görögök (ANEL) politikusa a törvény ellen voksolt, míg Sztatisz Panagulisz, a baloldali Sziriza törvényhozója tartózkodott a szavazástól – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.