Gazdaság

Görögország megkaphatja a hitelcsomag újabb részletét

Megegyeztek a hitelezőkkel, már csak a parlamentnek kell rábólintania.

Görögország nemzetközi hitelezői készek folyósítani a hitelcsomag második részletét, amint a görög parlament jóváhagyja a hitelezőkkel kötött megállapodást – közölte az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurócsoport elnöke. Jeroen Dijsselbloem úgy látja, nincs akadálya a megegyezésnek, ami 48 pótlólagos intézkedést tartalmaz, így csütörtökön elfogadhatják azt, ezután pedig Görögország lehívhat 12 milliárd eurót. Ebből tízmilliárd négy görög bank feltőkésítését szolgálja.

Görögország kedden hajnalban jutott megegyezésre hitelezőivel egyes pénzügyi reformokról. Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszter az európai intézmények és az IMF képviselőivel tartott találkozója után azt mondta: minden fontos kérdésről sikerült megállapodni, amit felvetettek.

Az EU, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap nyáron hagyta jóvá 86 milliárd eurós mentőcsomagját a csőd fenyegette Görögország számára. Ennek első, 13 milliárd eurós részletét már augusztusban folyósították. A második részlet folyósítását azonban felfüggesztették, amíg nem sikerült megegyezni az ingatlanvásárlásokra felvett jelzálogkölcsönök behajtási szabályairól és az adóhátralékok kezeléséről – emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik