Gazdaság

Amerikai autógyártókkal szemben vizsgálódik a német közlekedési hatóság

Visszavágásként is lehetne értelmezni a lépést, de japán és francia, sőt további német gyártók járműveit is gyanúsnak találnak.

A német hatóságok amerikai autógyártókat is megvádoltak azzal, hogy a Volkswagenhez hasonlóan manipulálták a károsanyag-kibocsátási értékeket. A német szövetségi közúti közlekedési hivatal közölte: ötven vizsgált modellből 23-nál merült fel a csalás gyanúja, köztük van a Ford és a General Motors is.

A Foreign Policy szerint a német hatósági fellépést visszavágásként is lehet értelmezni, miután a Volkswagent az amerikai hatóságok vádolták meg visszaéléssel. Ugyanakkor japán és francia gyártók – így a Mitsubishi, Nissan, Toyota, Renault és Peugeot – esetén is felmerült, hogy nincs minden rendben, sőt, német autókat, a BMW és a Mercedes modelljeit is vizsgálják.

A német hivatal szűrőjén egyebek mellett a Chevrolet Cruze, a Ford Focus és a Ford C-Max akadt fenn. A hatóság közlése szerint a vizsgálatot azért indították, mert a Volkswagen beismerte, hogy tudatosan manipuláltak a károsanyag-kibocsátással. A Ford- és GM-részvények árán egyelőre nem látszik a német bejelentés hatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik