Gazdaság

Múlt idő lett a két számjegyű exportnövekedés

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

A 2015. szeptemberi export euróban számított értéke 5,6, az importé 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva – derül ki a KSH hétfői első becsléséből. Ami elég lájtos, ha mondjuk összehasonlítjuk a júniusi adatokkal, amikor még 13,9 százalékos volt az exportnövekedés. A külkereskedelmi mérleg aktívuma pedig 126 millió euróval csökkent.

Az év első kilenc hónapjában a kivitel euróértéke 7,2, a behozatalé 5,9 százalékkal emelkedett.

2015. szeptemberben

  • a kivitel értéke 8,2 milliárd eurót (2561 milliárd forintot), a behozatalé 7,4 milliárd eurót (2306 milliárd forintot) tett ki;
  • a külkereskedelmi mérleg aktívuma 814 millió euró (255 milliárd forint) volt;
  • a kivitel 80, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2015. január–szeptemberben a kivitel értéke 67,6 milliárd euró (20 874 milliárd forint), a behozatalé 61,5 milliárd euró (18 980 milliárd forint), a külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,1 milliárd euró (1894 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 1,1 milliárd euróval bővült.

NGM

Továbbra is a járműgyártás viszi a magyar exportot, de több más ágazat is felzárkózik – mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán, a külkereskedelmi forgalom szeptemberi adatait kommentálva.

A helyettes államtitkár elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pontos adatokat még nem tudni, de várhatóan a gyógyszeripar és a műanyagipar is jól teljesít.

Az import növekedéséről Marczinkó Zoltán István azt mondta, megkezdődött a karácsonyi felkészülési időszak, ahhoz, hogy a termékek november-decemberben az üzletekbe kerüljenek, a beszerzésnek már szeptemberben el kell indulnia.

Másik lehetséges ok a helyettes államtitkár szerint az, hogy a magyar exportőr cégek a nyári csökkentett gyártási tevékenység után szeptemberben újraindultak, és az importból származó készleteket fel kellett tölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik