Gazdaság

Kisebb lett a külkereskedelmi többlet augusztusban, mint elsőre becsülték

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

A KSH második becslése szerint 2015. augusztusban a magyar kivitel volumene 6,6, a behozatalé 7,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az aktívum 21 millió euróval nőtt 2014. augusztushoz viszonyítva.

2015. augusztusban a kivitel értéke 6,5 milliárd euró (2026 milliárd forint), a behozatalé 6,1 milliárd euró (1884 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export 6,2, az import 6,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg többlete 21 millió euróval emelkedett, és 455 millió eurót tett ki. (Az egyenleg értéke 4 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.)

Részletes adatok

  • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,1, a behozatalban 10 százalékkal emelkedett. A volumennövekedést mindkét irányban a domináns energiafejlesztő gép és berendezés mellett a villamos gép, készülék és műszer határozta meg. Az energiafejlesztő gép és berendezés kereskedelmét több mint 20 százalékos, a villamos gép, készülék és műszerét – az uniós forgalom élénkülése miatt – átlag feletti, 10 százalékos növekedés jellemezte. A közúti járművek exportvolumene az árufőcsoport átlaga alatt, importvolumene hatodával bővült. A kivitel bővülését elsősorban a Németországgal és Kínával folytatott forgalom növekedése okozta, míg a behozatalét az uniós tagállamok kereskedelme. A behozatalban az általános rendeltetésű ipari gépek (elsősorban különféle centrifugák és folyadékszivattyúk) volumennövekedése volt még számottevő.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 6,8, importvolumene 8,6 százalékkal emelkedett. A vegyipari termékek között a legnagyobb súlyú gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importvolumene hatodával nőtt, amely növekedés húzótényezőjét az uniós forgalom alakulása jelentette. A szerves vegyi termékek exportvolumene több mint harmadával, a műanyag-alapanyagoké több mint tizedével bővült. A főként az autóiparhoz kapcsolódó készbőr, bőrgyártmány árucsoport forgalma mind az export, mind az import relációban dinamikusan nőtt: a behozatal közel negyedével, a kivitel csaknem 60 százalékkal. A szintén az autóiparhoz köthető gumigyártmányok, illetve a nemfémes ásványból készült termékek exportvolumene hatodával bővült. A kisebb volumenű textilfonal, -szövet, egyéb -ipari gyártmány forgalmát az export-import relációban egyaránt két számjegyű növekedés jellemezte.
  • Az energiahordozók importvolumene 6,5 százalékkal csökkent. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék behozatala a bázisszint közelében van, míg a forgalom harmadát adó természetes és mesterséges gáz importvolumene több mint 20 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a kisebb részarányú villamos energia behozatala 10% feletti mértékben bővült.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,4, az importé 7,7 százalékkal nőtt. Az árufőcsoport exportforgalmának több mint negyedét adó gabona és gabonakészítmény kivitele – legfőképp a kukorica megnövekedett forgalma miatt – közel tizedével bővült. A kukoricakiszállítások a legnagyobb mértékben Románia viszonylatában élénkültek meg. Az élő állat és az állati takarmány mindkét irányú forgalma dinamikusan, valamint az italok exportvolumene 10 százalékot meghaladóan nőtt. A zöldség és gyümölcs (főként a citrusfélék) behozatala negyedével, a csekély részarányú dohány és dohányárué több mint tizedével bővült.

2015. január–augusztusban a kivitel értéke 59,4 milliárd euró (18 313 milliárd forint), a behozatalé 54,1 milliárd euró (16 674 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1210 millió euróval nőtt, és 5,3 milliárd eurót tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik