Gazdaság

Rengeteg építőipari cég fog megszűnni

A harmadik negyedévben 1377 építőipari cég szűnt meg, 4 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, és 16 százalékkal kevesebb mint az előző negyedévben - közölte az Opten céginformációs szolgáltató a cégadatbázis számait értékelő elemzésében pénteken.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs üzletágának igazgatója szerint azonban nincs ok az örömre, mert a társaságok megszűnéséhez vezető eljárásból minden korábbinál több lehet folyamatban a cégbíróságon, az utolsó negyedévben és jövő év első felében is sok cég fog megszűnni.

Tavaly 7116 megszűnéshez vezető eljárás elindításáról határozott a bíróság, idén az első három negyedévben több mint 5600 jelent meg az építőipari cégstatisztikában.

Ezek az eljárások – fajtájuktól (végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés) függően – egy-másfél év alatt zárulnak le, vagyis az elmúlt másfél évben közzétettek végeredménye még csak most fog beépülni a megszűnési rátába – mondta Pertics Richárd a közlemény szerint. Az üzletági igazgató megjegyezte azt is: az ágazat termelési adatai és a megszűnő cégek számának alakulása között gyenge az összefüggés. Sokkal inkább arról van szó, hogy beértek azok a kormányzati törekvések, amelyek a jogszabályi kiskapuk bezárására és a lánctartozások megszüntetésére irányultak.

Kiemelte, hogy többnyire nem az aktív cégek mennek tönkre adósságokat hagyva hátra, hanem olyanok, amelyek már nem játszanak szerepet a gazdaságban, a magas megszűnési ráta így nem hat negatívan az ágazat teljesítményére.

Lejtmenet jeligére

Az Opten által idézett adatok szerint az építőipari cégalapítások az elmúlt évekhez viszonyítva szintén alacsony szinten stagnálnak. 2015 harmadik negyedévében mindössze 636 vállalkozást alapítottak, amiben szerintük a piac kiegyensúlyozatlansága és a jogszabályok szigorodása egyaránt szerepet játszik.

A KSH adataira hivatkozva közölték, hogy az ágazat termelése hónapról hónapra alulmúlja a megelőző év azonos időszakának értékét, a szerződés is kevesebb.

Az Opten szerint a termelés és a szerződésállomány csökkenése azt mutatja, hogy “komoly problémák vannak az ágazat beruházási és finanszírozási oldalán”. Hiányzik a befektetői bizalom, a pénzügyi szektor sokkal óvatosabb az ingatlanfejlesztési projektek finanszírozásával, mint a 2000-es évek elején.

Az Opten úgy értékeli, hogy mind a cégek számának alakulása, mind a termelési volumen kiábrándító egy fejlődő gazdaság számaihoz képest. Szerintük az ágazatot segítheti az áfa csökkentése, de látványos eredményeket csak a befektetői bizalom és a pénzügyi szektor stabilizálódása hozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik