Gazdaság

Méhészek demonstráltak a mézhamisítás ellen Budapesten

A jelentős méreteket öltött mézhamisítás elleni tiltakozásul demonstrációt tartott 400 magyar méhész Budapesten pénteken.

Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a demonstráción tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ezzel is támogatják az európai, köztük a magyar méhészek pénteki brüsszeli tüntetését, illetve a mézhamisítás negatív hatásaira hívják fel a figyelmet.

Addig tiltakoznak, amíg nem lesz eredmény

Az OMME elnöke hangsúlyozta: tiltakozó akciójukat addig folytatják, amíg eredményt nem érnek el a fogyasztók megfelelő tájékoztatásában, a hamisítás visszaszorításában.

Mészáros László elmondta, egyesületük a fogyasztók és a méhészek érdekében minden évben vizsgáltatja a hazai üzletekben kapható mézeket: az idén a brémai akkreditált laboratórium vizsgálata kimutatta, hogy a beküldött keverék mézminták 40 százaléka ipari méz volt, a többi 60 százalék pedig igen gyenge minőségű, de valamennyi keverék méz előállításához kínai eredetű mézet használtak fel.

Az OMME elnöke hangsúlyozta, szeretnék elérni, hogy a terméken a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak, jelenleg ugyanis a méz címkéjén származási helyként nem tüntetik fel az áru pontos eredetét, ehelyett az EU-ból, illetve az EU-n kívülről való származás szövege szerepel. Emellett hiányzik a fogyasztók tájékoztatásából a beltartalom százalékos arányú feltüntetése is.

Mészáros László szerint a méz kaptárban készül, kizárólag a méhek munkájával, és nem igényel üzemi avatkozást a szűrésen kívül.

Nem kéne eladni a kutyulóknak a magyar mézet

Cserényi Péter, az OMME szakmai elnökhelyettese elmondta, hogy a magyar méz kiváló minőségű, és arra szólítják fel tagjaikat, ne adják a gyenge minőséget eredményező keveréshez a magyar mézet.

Az OMME szakmai elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a méz keverésében többnyire Kínából és Dél-Amerikából származó mézet használnak az Európai Unióban, és ezzel nemcsak a fogyasztókat tévesztik meg, hanem a magyar és az uniós méztermelőket szorítják ki a piacról, rontják exportlehetőségeiket. Szerinte a Kínából származó méz hamisított, nem felel meg a termék kritériumainak.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy az egyesület jelzése alapján üzlethálózatukból kivonták a kínai hányadot is tartalmazó mézeket, a jövőben ilyen terméket nem forgalmaznak.

A CBA kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy számukra fontos a fogyasztók biztonsága, rendszeresen vizsgáltatják az általuk forgalmazott termékeket, köztük a mézet is. Hozzátette, a magyar piacon lévő ipari méz sütésre alkalmas, de nem asztali termék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik