Gazdaság

Két napig állt a paksi reaktor

Paksi-atomeromu(960x640).jpg (paks, atomerőmű)
Paksi-atomeromu(960x640).jpg (paks, atomerőmű)
Nem befolyásolta a nukleáris biztonságot a Paksi Atomerőmű 2. blokkjában a  meghibásodott elektronikus alkatrész miatti leállás.

Egy elektronikus alkatrész hibája miatt az atomerőmű 2. blokkját a reaktorvédelmi rendszer leállította. Az eset múlt szombaton 17 óra után történt. A 2. blokkot lekapcsolták a villamosenergia-hálózatról. Az Országos Atomenergia Hivatal bejelentése szerint a blokk biztonságban volt a leállás alatt és után is. Környezeti kibocsátás nem történt – írja a Világgazdaság.

A blokkot vasárnap visszakapcsolták a hálózatra, már újra 100 százalékos teljesítményre kapcsolták.

Az Országos Atomenergia Hivatal tudatta, hogy az esemény a Nemzetközi Eseményskála szerint „skála alatti”, azaz „INES 0” minősítést kapott. A blokk leállása után elvégezték a hibahely pontos behatárolását és a hibát felszámolták. Az ilyen esetekre előírt próbák és ellenőrzések elvégzése után, 2015. október 25-én, a délutáni órákban az országos hálózatra kapcsolták a blokk egyik generátorát. A 2. blokk felterhelése 100%-os teljesítményre 2015. október 26-án, 06 óra 10 perckor befejeződött. Jelenleg az erőmű mind a négy blokkja névleges teljesítményen üzemel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik